Frisse powerpop

Anne Soldaat: Anne Soldaat

pop ****

Zelfs de meest serieuze popmuzikant moet soms lekker banaal durven zijn. Anne Soldaat, gerespecteerd om zijn (gitaar)werk bij Daryll-Ann, Conny Janssen Danst en de band van Tim Knol, zoekt op zijn tweede soloalbum de luchtigheid van simpele melodieën en teksten met veel „baby baby baby”. Net als op zijn album Another Life werkt Soldaat samen met de Amerikaanse singer-songwriter Jason Faulkner, partner in crime bij het realiseren van een frisse powerpop en songs bol van slimme vondsten en kleurrijke arrangementen. Ding ding sung is zo’n schijnbaar onbenullig popliedje dat door Nick Lowe bedacht had kunnen zijn, met een refrein dat meteen blijft hangen. In Hey pacifier voert Soldaat „joint strike fighters” op die de naam van een meisje in de wolken schrijven. Zijn romantische inborst komt nog sterker naar voren in de ballades Purple heart en Seeing sounds, die gaandeweg een steeds serieuzere toon aanslaan. Het ingetogen slot Salted is een overblijfsel uit de dansvoorstelling Zout van Conny Janssen, waarin Anne Soldaat zijn muziek live speelde. Op een album vol puntige gitaarloopjes en spitsvondige popmelodieën is het een sober hoogtepunt.

    • Jan Vollaard