Film

Rebelle

Sommige films zijn met niets te vergelijken. Dat geldt voor Rebelle, een in quasi-documentaire stijl gefilmd verhaal over kindsoldaten. Het begint al met de 14-jarige hoofdrolspeelster, Rachel Mwanza, door de filmmaker in de Congolese hoofdstad min of meer van de straat geplukt – na audities waarop honderden straatkinderen afkwamen. Haar aanwezigheid op het scherm is enorm. Maar ook de behandeling van het onderwerp is heel bijzonder. Rebelle blijft vér van clichématige behandeling van het nochtans sterk met moralistische voorstellingen omgeven onderwerp van kindsoldaten. De film behandelt het thema vanuit de psychologie van de kindsoldaten zelf, wier denkwereld niet zozeer door keiharde realiteiten, maar eerder door magische voorstellingen wordt bepaald.

A Royal Affair

A Royal Affair vertelt het waargebeurde verhaal van een gewone man die het hart van de koningin weet te veroveren en zo een revolutie in Denemarken veroorzaakt. De verhouding tussen de labiele koning Christian VII en zijn lijfarts, de idealist en gelover in de Verlichting Struensee die een liefdesaffaire had met de jonge maar sterke koningin Caroline Mathilde, veranderde de ouderwetse regelgeving van het land en bracht het Deense volk een moderne monarchie. A Royal Affair is gebaseerd op het boek van Bodil Steensen-Leth.

VETLKKR

Met het thema VETLKKR neemt het Food Film Festival u mee in de wereld van de snacks. Dit Food Film Festival-programma is onderdeel van de tentoonstelling De Etende Mens – tentoonstelling over design en voedsel. Het festival toont De Aardappeleters, een portret van een familie, een Haagse wijk, het Nederland van de jaren 50 en 60 en de geboorte van een van de meest karakteristieke gerechten uit de Nederlandse eetcultuur: een patatje met.

25 aug, 16.00 uur. Designhuis, Eindhoven. www.foodfilmfestival.nl

Pleinbioscoop Rotterdam

Het Museumpark in Rotterdam is omgebouwd tot een grote bioscoop waar iedereen iedere dag vanaf 19.00 uur terecht kan voor eten en muziek. De hoofdfilm begint dagelijks om 21.30 uur.

T/m 2 sept, www.pleinbioscooprotterdam.nl