Feyenoord in blessuretijd naast Sparta Praag: 2-2

Anass Achahbar heeft er vanavond voor gezorgd dat Feyenoord nog uitzicht heeft op het bereiken van de groepsfase van de Europa League. De jonge spits maakte in de heenwedstrijd van de vierde voorronde in de extra tijd de 2-2 tegen Sparta Praag.

Ploeggenoot Miquel Nelom had in de Rotterdamse Kuip daarvoor de aansluitingstreffer op het bord gebracht, na twee treffers van Vaclav Kadlec in de eerste helft.

De gelijkmaker van Achahbar was van grote schoonheid, aldus persbureau Novum. De kleine aanvaller werkte de bal achter zijn standbeen langs in het doel. Ondanks de 2-2 zal Feyenoord volgende week een goede prestatie nodig te hebben om te voorkomen dat het Europese avontuur niet al na vier duels eindigt. In de derde voorronde van de Champions League leed Feyenoord twee nederlagen tegen Dynamo Kiev, hoewel de Rotterdammers in beide duels de overhand hadden.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman had in de aanloop naar het duel al gewaarschuwd voor de kracht van Sparta Praag. De Tsjechen toonden in de Kuip aan dat aan die woorden niets gelogen was. Al na tien minuten liet Josef Husbauer de Feyenoord-fans schrikken toen hij met een snoeihard afstandsschot de lat raakte.

Feyenoord nam daarna het initiatief over, maar uitgerekend na een sterke fase van de Rotterdammers sloeg Sparta Praag tweemaal toe, via Kadlec. De jonge spits werkte eerst enigszins gelukkig een voorzet vanaf links binnen. Kadlec’ tweede treffer was wel van grote klasse. Hij draaide knap weg bij Bruno Martins Indi en passeerde vervolgens doelman Erwin Mulder.

Het antwoord van Feyenoord liet niet lang op zich wachten. Lex Immers, die een ongelukkige start kent in dienst van de Stadionclub, zag zijn pegel van afstand uit de kruising getikt worden door Tomas Vaclik. De doelman lag zodoende voor de tweede maal in de weg, nadat hij eerder al Guyon Fernandez van scoren afhield.

Na rust voltrok zich hetzelfde scenario, toen Fernandez werd vrijgespeeld maar wederom op de doelman stuitte. De roep om een echte afmaker, werd al weer hoorbaar, toen Nelom de Kuip alsnog liet ontploffen. De linksback schoot van grote afstand raak.

Even leek Feyenoord het momentum te krijgen, maar het offensief ebde langzaam weg, hoewel Jordy Clasie zich nog wel liet gelden met een afstandsschot. In de slotfase kreeg Feyenoord loon naar werken, toen Achahbar zijn invalbeurt opluisterde met een schitterende treffer.

    • Niels Posthumus