Diversen

John Milton CAGE (1912-1992) Amerikaanse avant-garde componist. foto VINCENT MENTZEL==Nederland. Den Haag, 21 november 1988
John Milton CAGE (1912-1992) Amerikaanse avant-garde componist. foto VINCENT MENTZEL==Nederland. Den Haag, 21 november 1988 ©Vincent Mentzel 1988

Amsterdam Fringe Festival

Fringe betekent letterlijk ‘rand’. Het Amsterdam Fringe Festival bevindt zich ‘aan de rand’ van het jaarlijkse Nederlands Theater Festival en ontstond als antwoord op de officiële theaterselectie. De Fringe wil een stimulerende omgeving bieden aan artiesten, met ruimte voor ontmoeting, kruisbestuiving en stimulering van artistieke innovatie. Makers worden toegelaten op basis van ongejureerde inschrijving.

30 aug t/m 9 sept. www.amsterdamfringefestival.nl

Cultura Nova

Festival Cultura Nova in Heerlen heeft een internationaal programma vol beeldend theater, dans, muziek, film en beeldende kunst. Ook zijn er voorstellingen op bijzondere locaties, zoals bij sloopflats in Kerkrade.

24 aug t/m 2 sept, Heerlen. www.cultura-nova.nl

Japan

Tijdens de Japanse Culturele Dag in het Slottuintheater in Zeist zijn taiko-drummers te horen, speelt een poppentheater, en zijn er demonstraties van onder meer Japanse vechtsporten, dans en shiatsu-massages.

26 aug, 13.30 uur, Slottuintheater Zeist. www.slottuintheater.nl

Immi-gratis?

Dat er economische voor- en nadelen aan migratie zitten is duidelijk. Maar wat zijn de werkelijke kosten? Aan de hand van twee recente boeken wil De Balie deze discussie zo zakelijk mogelijk voeren. Met: Joost Niemöller, werkzaam bij NTR- en NCRV-radio, Leo Lucassen, hoogleraar sociale geschiedenis, Paul Scheffer, publicist, hoogleraar, Hans Roodenburg, voormalig hoofdonderzoeker van het CPB, Han Entzinger, hoogleraar integratie- en migratiestudies en professor Jaap Dronkers.

29 aug, 20.30 uur, De Balie, Amsterdam. www.debalie.nl

Hommage aan John Cage

Schilder Dick Berckenkamp brengt een hommage aan componist, schilder en schrijver John Cage, van wie dit jaar de 100ste geboortedag wordt herdacht. Berckenkamp schildert 24 uur achter elkaar elke vier uur en 33 seconden een nieuwe compositie. De performance verwijst naar Cages werk 4.33, waarbij geen instrument wordt bespeeld, maar alleen de omgevingsgeluiden de compositie bepalen.

25 en 26 aug, Pand Paulus, Schiedam. www.stichtingkunstwerkt.nl