Dijken

Nederland trekt zich terug achter de dijken. Dat is de conclusie van een 68 pagina’s dikke reclamefolder, geschreven door academici die in een groot landhuis werken, in dienst van een instituut voor internationale betrekkingen. Dit landhuisinstituut is met bijna 3 miljoen euro subsidie mede mogelijk gemaakt door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Voor de rest verdient het z’n eigen geld, bijvoorbeeld door buitenlandse organisaties te laten confereren.

In de folder lezen we onafhankelijke artikelen als: ‘Een ander vliegtuig dan de JSF maakt Nederland onveiliger’ en ‘Nederlandse grenzen voor migranten zijn een gepasseerd station’. Allemaal om die kiezer achter die dijken vandaan te krijgen.

Want daar zitten ze, volgens een opiniepeiling die het instituut door Maurice de Hond liet uitvoeren. Die stuurde op 20 juli 2012 een mailtje naar 1.500 kiesgerechtigden. 20 juli: de dag dat Europa groen licht gaf voor een Spaans noodpakket van 100 miljard.

Enquête-uitkomst: de Europese crisis is voor de kiezer de grootste buitenlandse bedreiging. Terrorisme en veiligheid komen veel later. Opkomen voor Nederlandse economische belangen moet dus onze voornaamste buitenlandse taak zijn, en op Defensie kan best gekort worden.

Is dat terugtrekken achter de dijken? Mij lijkt dat deze 1.500 internettende vrijwilligers juist een verbazingwekkend heldere analyse hebben gemaakt van de buitenlandse ontwikkelingen.

Sterker nog: de folder concludeert zelf dat ‘een krappe meerderheid pleit voor een ambitieus buitenlandbeleid’. ‘36 procent vindt dat het terughoudend moet zijn en 14 procent maakt het niets uit.’

‘Ambitieus’ staat op plaats twee in de schaalverdeling van één (‘zeer ambitieus’) tot vijf (‘maakt niets uit’). Plek twéé! De kiezer haalt zilver op het onderdeel politiek correct buitenland-denken en dan nog klagen ze dat hij zich achter de dijken terugtrekt.

Omdat hij liever een verpleegster heeft dan een leger? Bij Nieuwsuur zei minister Hillen van Defensie: „Straks heeft iedereen een rollator, maar daar hebben we niks aan als het land bezet is.” En de cybercrime groeit.

Man, die rollator gáát uit het basispakket, niemand komt ons bezetten, en de JSF helpt niet tegen hackers.

Achter welke dijk heeft deze man gezeten?