Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘De SP ontkent problemen? Wij waarschuwden juist voor ellende rond euro’

Lieke Smits (Rood) en Toon Geenen (Jonge Socialisten)
Lieke Smits (Rood) en Toon Geenen (Jonge Socialisten) Lieke Smits (ROOD) versus Toon Geenen (Jonge Socialisten in de PvdA)

Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. De komende weken gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties op nrc.nl met elkaar in debat middels een briefwisseling.

Vandaag: de brief van Lieke Smits van ROOD (SP) in reactie op de woorden van Toon Geenen van de Jonge Socialisten (PvdA) van gisteren. Hij vond het tijd worden dat de SP eens met een eerlijk verhaal kwam.

Beste Toon,

Je enthousiasme over linkse samenwerking doet me goed. Ik zie, net als jij, graag een sociale coalitie na 12 september. Eerder dit jaar riepen jij en ik - samen met DWARS - onze moederpartijen op om aan de kiezer te laten zien dat een sociale regering mogelijk is. Een maand later sloten GroenLinks, PvdA en SP een lijstverbinding. Een mooie eerste stap. Dat vind jij toch ook?

Wij waarschuwden juist voor de euro!

Waar ik me erg over verbaasd heb is dat je mijn partij verwijt problemen te ontkennen. Is dat wel terecht? Het was bijvoorbeeld de SP die bij de (te vroege) invoering van de euro al waarschuwde voor de economische ellende die daardoor zou ontstaan. Ruim tien jaar na de invoering zijn veel andere partijen, politieke en ook economische, het met de SP eens dat de euro nooit zo snel ingevoerd had mogen worden.

Die zorgpremie moet inkomensafhankelijk

En dan de zorg. De SP weet heel goed dat de zorg duurder wordt. Maar het feit dat mensen langer leven, langer gezond leven en goede zorg krijgen, dat noemen wij ‘beschaving’. Het is dus geen kwestie van ontkennen, nee, het gaat om het maken van politieke keuzes. Wij kiezen ervoor dat iedereen die zorg nodig heeft, ook zorg krijgt. Of je nu een veel voorkomende ziekte hebt of een zeldzame. Wanneer we de zorgpremie inkomensafhankelijk maken, dan zal 75 procent van de Nederlanders erop vooruit gaan. Ook zal de SP zich hard maken voor een lager eigen risico, zodat we de solidariteit terugbrengen in de zorg. Daar kan een sociaaldemocraat als jij toch alleen maar blij mee zijn?

Moeten we aan een gebit zien hoe rijk iemand is?

Toon, vind jij het uitbannen van armoede in een rijk land als Nederland echt een luchtkasteel? Geloof jij er niet in dat een sociale regering ervoor kan zorgen dat 400.000 kinderen niet op hoeven te groeien in armoede? Vind jij het normaal dat je straks aan iemands gebit kunt zijn hoe rijk hij is? En vind jij het echt onrealistisch om de studiefinanciering te behouden, zodat studenten zich niet in de schulden hoeven te steken? Ik niet. En ik zal nooit accepteren dat de tweedeling in onze samenleving toeneemt. Jij kunt mij verwijten dat ik niet met beide benen op de grond sta, maar ik weet zeker dat heel veel mensen in Nederland daar anders over denken. Mensen die dag in dag uit geconfronteerd worden met welvaart bij de buren en armoede in het eigen gezin.

PvdA, onze ideeën zíjn uitvoerbaar

Begrijp me goed, ik vind het fantastisch dat de Partij van de Arbeid zonder ideologische veren – de partij van marktwerking in de zorg en grote onderwijsfabrieken - begint te verdwijnen. En ik vind het heel mooi dat ik steeds meer SP-voorstellen terug zie bij jouw partij, zoals de kleinschaligheid in de zorg en het onderwijs. Maar verwijt ons dan niet met de rug naar de toekomst te staan. Het is de winst van de afgelopen jaren dat PvdA’ers zoals jij onze ideeën mooi vinden. En het wordt de winst van de komende jaren dat jullie eindelijk gaan inzien dat het ook uitvoerbaar is.

Ik vraag je om samen met mij de strijd aan te gaan tegen het asociale beleid van Rutte en zijn vrienden. Laten we samen werken aan een sociale uitweg uit deze crisis. Dan maken we ons land socialer, in plaats van liberaler. Deal?

Met strijdbare groet,

Lieke

Lieke Smits (24) is net afgestudeerd als Industrieel ontwerper aan de TU Delft. Actief voor ROOD en de SP sinds 2006 en al 3 jaar in het landelijk bestuur van ROOD.

Morgen de brief van de Jonge Democraten (D66) aan de jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS.

Eerdere brieven in deze serie:
- JS aan ROOD: ‘SP, wordt het niet eens tijd voor een eerlijk verhaal?’
- CDJA aan JOVD: ‘Jammer dat het CDA de restanten van het Kunduz-akkoord bij het vuilnis zet’
- JOVD aan CDJA: ‘CDA, zijn jullie tot inzicht gekomen of populistisch aan het roeptoeteren?’