De cadeautjesfase

Duizend euro gratis cadeau voor wie nog werkt in 2015. Mark Rutte onderbrak zijn verkiezingsballingschap om in De Telegraaf de hardwerkende kiezer te fêteren. Een buitenkans voor Emile Roemer en de andere rooien die vaak het verwijt van ongedekte cheques krijgen.

Vandaag was de langstudeerboete voorwerp van drukke Kunduz-handel. De staatssecretaris van Onderwijs wachtte rustig of een meerderheid van de Kamer een andere lastenverzwaring vond. De PvdA ventte intussen voor een miljard meer verpleging in de wijk uit.

De campagne is nu in de cadeautjesfase. Net als bij de omroepen: word lid en krijg een duurdere badjas. Pavlov verzorgt vervolgens de kritiek. Maar gemeen werd het gisteravond in het eerste tv-verkiezingsdebat nog niet.

Rutte en Roemer hielden hun kruit droog, net als Wilders. De anderen laveerden tussen het uitmeten van eigen idealen en tonen dat ‘het midden’ serieuzer is dan R&R zijn.

De gaapfactor loert bij ieder begin van ‘belangrijk maar ingewikkeld’. Daarom is het een daad van burgerschap dat RTL Nieuws zondag in het premiersdebat vier gladiatoren toelaat, niet alleen 2R, maar ook Wilders en Samsom.

Die vier spelen dan het spelletje dat we een minister-president kiezen. En dat we daarmee een bepaald type beleid bestellen. Een duel Roemer-Rutte was spannender televisie geweest – die simplificatie wordt ons bespaard. Maar ook deze vier zijn straks afhankelijk van een jamboree aan coalitiegenootjes.

Blijft natuurlijk de vraag wat er te kiezen valt en of zo’n debat dat verheldert. Waar zou het over moeten gaan? Ach, kleine dingen, zoals hoe verdient Nederland straks de kost? Hoe is de kloof tussen hoog- en laagopgeleid te overbruggen, en daarmee de Europese kloof? Kunnen zieken en ouderen goede zorg blijven krijgen? Houdt dit land een serieuze krijgsmacht en diplomatie? Graag kort.

Marc Chavannes, politiek columnist van NRC, schrijft tot de verkiezingen een wisselcolumn met Rosanne Hertzberger.

    • Marc Chavannes