‘VUmc treft eerste maatregel: klokkenluidende arts ontslagen’

Het VUmc kan de komende zes maanden rekenen op onaangekondigde controles. Foto Flickr / FaceMePLS

Bestuursvoorzitter Elmer Mulder van het VUmc beweerde gisteren in NRC Handelsblad nog dat er “geen samenwerkingsproblemen meer zijn”. Nu zou volgens de Volkskrant een van de artsen die zorgen uitten over ruziemakende chirurgen zijn ontslagen.

Volgens het ochtendblad gaat het om een longarts die eind vorige maand bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg alarm sloeg. Die laatste partij constateerde onder meer dat het bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis cruciale gegevens achterhield en stelde eergisteren het VUmc onder toezicht.

De met elkaar overhoop liggende chirurgen zouden de afdeling longchirurgie dusdanig onder benadelen dat de veiligheid van patiënten in het geding kwam. Gisteren stelde het bestuur geen enkele aanleiding te zien om zelf op te stappen, de zaken zouden intern opgelost zijn en maatregelen werden getroffen. “Dit is de eerste”, reageert een woordvoerder op het ontslag van de longarts.

Minister Schippers van Volksgezondheid noemde de situatie in het VUmc gisteren “onacceptabel”.