BAM neemt 398 mln euro verlies

BAM, het grootste bouwconcern van Nederland, heeft een verlies van bijna 398 miljoen euro genomen op zijn Nederlandse vastgoedportefeuille en op de marktwaarde voor zijn vastgoedontwikkelaar AM. Het beursgenoteerde bedrijf denkt de komende jaren minder woningen te bouwen en tegen lagere verkoopprijzen. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die BAM vanochtend bekend heeft gemaakt.

Mede door deze afwaardering leed BAM (26.000 werknemers) in de eerste helft van dit jaar een verlies van 251 miljoen euro, tegenover 66 miljoen euro winst in dezelfde periode vorig jaar. De winst uit voortgezette bouwactiviteiten halveerde ten opzichte van 2011 en kwam uit op bijna 48 miljoen euro. De omzet daalde het afgelopen jaar met circa 100 miljoen euro tot 3.460 miljoen euro.

BAM verwacht een verslechtering van de woningmarkt tot mogelijk de eerste helft van 2015, waar BAM eerst uitging van een dieptepunt uiterlijk begin volgend jaar. Het bouwconcern verwacht dat de huizenprijzen ten opzichte van 2008 in totaal 25 à 30 procent dalen.

Door de afschrijving op de Nederlandse vastgoedportefeuille (247 miljoen euro) zijn de grondposities van BAM in totaal met 25 procent in waarde gedaald. Verder heeft BAM voor 315 miljoen euro aan grondposities niet langer gereserveerd voor ‘vastgoedontwikkeling’ maar voor nog onbestemde bouw.

BAM-topman Nico de Vries wilde de aankoop van AM in 2009 tijdens een persconferentie vanochtend geen „flop” noemen, al wordt nu 150 miljoen euro op de vastgoedontwikkelaar afgeschreven. Wel bevestigde hij dat AM op de top van de markt is gekocht en door de marktomstandigheden is ingehaald.

De omzet in de sector Bouw en techniek steeg met 23 miljoen euro tot 1.570 miljoen, met name door meer werk in Groot-Brittannië, België en Duitsland. Toch daalde de winst in deze tak van 46 naar 30 miljoen door een omzetdaling in Nederland met 78 miljoen euro. De winstmarges zijn het afgelopen jaar gedaald van 3 naar 1,9 procent. Topman De Vries sprak van „zeer, zeer scherpe concurrentie”. In reactie op het nieuws daalde de aandelenkoers met 4 procent.