Australië laat meer vluchtelingen toe

Australië is bereid 45 procent meer vluchtelingen op te nemen dan tot dusverre. De regering van premier Julia Gillard verklaarde vanmorgen dat ze voortaan 20.000 vluchtelingen per jaar wil toelaten, vergeleken met 13.750 tot nu toe. Het is de grootste toename in dertig jaar, aldus de premier.

De versoepeling maakt deel uit van een herziening van het Australische asielbeleid. Die is er enerzijds op gericht om vluchtelingen te ontmoedigen om op gammele bootjes naar Australisch grondgebied koers te zetten en daar asiel aan te vragen, zoals veel vluchtelingen de laatste maanden hebben gedaan.

Zulke vluchtelingen zullen binnenkort niet langer in Australië zelf worden opgevangen maar in overzeese centra in onder meer Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea. Australië heeft daar ook in het verleden wel vluchtelingen opgevangen.

Anderzijds wil Australië vluchtelingen die rustig elders in de wereld wachten op een besluit van de Australische autoriteiten omtrent hun aanvraag meer perspectief bieden. Daarom wordt het toelatingsbeleid enigszins verruimd.

„Mensen die per boot arriveren zullen daar geen voordeel van ondervinden”, aldus Gillard. „Het is het niet waard om daarvoor je leven te riskeren.” De laatste maanden zijn verschillende bootjes met asielzoekers gekapseisd waarbij tientallen opvarenden verdronken.

Om te tonen dat het haar ernst is met de nieuwe aanpak wil de regering meteen 400 extra vluchtelingen toelaten die vanuit Indonesië een aanvraag hadden ingediend. (BBC)