ANC is de greep op Z-Afrika kwijt

Pas gisteren toonde president Zuma zich bij de mijn waar de politie vorige week 34 stakers doodschoot. De onvrede over zijn zwakke optreden groeit.

Vlaggen op overheidsgebouwen hangen al dagen halfstok en vandaag is er een herdenkingsdienst voor de 44 mensen die bij de Marikana-platinamijn in het noordwesten van Zuid-Afrika door onderling geweld en politiekogels om het leven kwamen.

Maar de door president Zuma uitgeroepen week van nationale rouw stond vooral in het teken van de nog altijd gapende kloof tussen arm en rijk. Een op eigen burgers schietende overheid symboliseerde voor velen de onmacht van het sinds 1994 regerende Afrikaans Nationaal Congres om achttien jaar na het eind van de apartheid het tij te keren.

Pas gisteren, bijna een week nadat politieagenten 34 stakende mijnwerkers hadden doodgeschoten, liet Zuma zich zien op de plek des onheils. Hij moest wel. Eerder bezocht hij tot woede van de stakers alleen een ziekenhuis met gewonden en vloog hij met een helikopter over de mijn.

„Ik voel jullie pijn en ben hier persoonlijk naartoe gekomen om dat te laten weten”, zei Zuma in Zulu en Xhosa. Maar zijn woorden werden lauw ontvangen door de ongeveer 2.000 aanwezige kompels. Sommigen riepen „weg met de politie”.

Het was zoals altijd Julius Malema die de vinger op de zere plek legde. De oud-jongerenleider van het ANC, uit de partij gezet vanwege zijn polariserende uitspraken en kritiek op Zuma, werd eerder in de week door de stakers als een messias onthaald.

„Veel mensen willen niet dichtbij jullie komen, ze behandelen jullie als vijanden”, riep hij. „Zuma is jullie president niet.” Die staat volgens Malema niet aan de kant van de arme zwarte arbeiders, maar verdedigt de belangen van de rijke bazen. De strijd van de mijnwerkers is volgens hem deel van een strijd tegen „economische apartheid”.

Het bezoek van Zuma en een batterij andere ministers aan de mijn wordt in Zuid-Afrika gezien als damage control. Het ANC is de greep kwijt over grote delen van de samenleving en mensen als Malema buiten het gebrek aan leiderschap ten volle uit. Bijna dagelijks demonstreren Zuid-Afrikanen tegen de beroerde levering van basisdiensten als water, riolering en elektriciteit, terwijl kranten berichten over corruptie en zakendeals van ANC-kopstukken.

Zuid-Afrika leeft „op een tikkende tijdbom”, zei vakbondsvoorman Zwelinzima Vavi twee jaar terug al in deze krant. „De armen zijn het zat om een paar kilometer van hun eigen misère de zwarte en witte elite te zien pronken met hun rijkdom.”

De traditionele vakbonden zijn door hun alliantie met het ANC deel van het probleem. Niet alleen de president, ook de leiders van de grootste mijnwerkersvakbond van Zuid-Afrika, de National Union of Mineworkers (NUM), die de staking bij Marikana „illegaal” noemt, durfden zich niet onder de kompels te begeven.

De NUM, met ruim 300.000 leden nog altijd de grootste vakbond van Zuid-Afrika, heeft voor veel mijnwerkers afgedaan omdat ze te nauwe contacten met het ANC en de werkgevers onderhoudt. De stakers steunen een radicalere bond, de Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU), die sinds dit jaar actief leden werft bij platinamijnen.

Zuid-Afrika is de grootste platinaproducent ter wereld, maar de nederzettingen rond de mijnen behoren nog altijd tot de armoedigste van het land. De mannen die diep onder de grond met gevaar voor eigen leven rotsboren bedienen verdienen maandelijks ongeveer 400 euro en eisen bij Marikana op gezag van de AMCU nu het driedubbele. Mijnbedrijf Lonmin, eigenaar van de mijn, zegt met de militante leiders van AMCU geen zaken te doen en sowieso al zwaar te lijden te hebben onder dalende internationale vraag naar platina.

Het beursgenoteerde mijnbedrijf noemde de dood van 34 van zijn werknemers in een summiere verklaring „duidelijk eerder een kwestie van openbare orde dan van arbeidsrelaties”. Onder druk van de Zuid-Afrikaanse regering heeft het bedrijf deze week het dreigement ingetrokken dat mensen die niet op het werk verschenen ontslagen zouden worden. Maar het kille optreden van Lonmin heeft veel kwaad bloed gezet en is volgens analisten koren op de molen van populisten als Malema die menen dat er in het mijnbedrijf sinds het eind van de apartheid maar weinig is veranderd en dat grootschalige nationalisatie de enige oplossing is om de Zuid-Afrikaanse massa een fatsoenlijk bestaan te geven.

Hoewel de partijtop van het ANC én de traditionele mijnvakbond zich tegen nationalisatie hebben uitgesproken, zal eind dit jaar bij de belangrijke vijfjaarlijkse partijconferentie van het ANC het onderwerp weer op de agenda staan. Net als de toekomst van Zuma trouwens. Malema doet er alles aan om een tweede termijn van de krachteloze leider van Zuid-Afrika te voorkomen.

    • Peter Vermaas