Advocaat chirurg verwacht ook ontslag tweede klokkenluider VUmc

De advocaat van longarts Rick Paul verwacht dat het VU medisch centrum zijn cliënt ook de laan uitstuurt. Net zoals het VUmc dat eerder al deed met de klokkenluidende arts Piet Postmus. Dat zei de raadsman van Paul, Joep Hubben, vanavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het VUmc in Amsterdam. Foto Flickr / FaceMePLS

De advocaat van longchirurg Rick Paul verwacht dat het VU medisch centrum zijn cliënt ook de laan uitstuurt. Net zoals het VUmc dat eerder al deed met de klokkenluidende arts Piet Postmus. Dat zei de raadsman van Paul, Joep Hubben, vanavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

In het ziekenhuis speelt al lange tijd een conflict waardoor de veiligheid van de patiënten in het geding zou zijn. Dinsdag werd bekend dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege het conflict.

Eerder had het VUmc aan de inspectie gemeld dat de problemen waren opgelost, maar dat bleek niet het geval. Vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vorig jaar naar de IGZ stapte vanwege een ernstig zieke longpatiënt die na operaties op de intensive care van het VUmc was overleden, zouden nog problemen spelen. De inspectie concludeerde dat het bestuur niet weet wat er op de werkvloer speelt of informatie heeft achtergehouden.

Eerder vandaag werd bekend dat het VUmc longarts en hoogleraar longziekten Postmus zal ontslaan. Postmus uitte eerder dit jaar zijn zorgen bij de raad van toezicht van het VUmc en de inspectie over de situatie in het ziekenhuis.

‘In de media naar buiten treden hoort een werkgever niet te doen’

Hubben reageerde vanavond in Nieuwsuur op uitspraken van bestuursvoorzitter van het VUmc Elmer Mulder in NRC Handelsblad. Mulder zegt daarin meer ontslagen op zeer korte termijn niet uit te sluiten. Hij stelde:

“Het gaat om zes, zeven mensen die een hele organisatie gijzelen.”

De advocaat stelt te vermoeden dat Mulder onder anderen op Paul doelt.

“Hij is de enige die verder wordt genoemd in dat stuk.”

Dat Mulder zijn verhaal doet in de krant, vindt de raadsman niet kunnen.

“In de media naar buiten treden hoort een werkgever niet te doen.”

Paul vijf maanden op non-actief gesteld, niet begeleid bij terugkeer

Paul werd na zijn melding vijf maanden op non-actief gesteld. Uiteindelijk mocht hij weer terugkeren. Het bestuur van het ziekenhuis heeft de longchirurg daarbij echter niet begeleid.

“Terwijl de situatie moeilijk was. Een klokkenluider moet naar mijn mening begeleid worden bij zijn terugkeer. Dokters moeten zich veilig voelen een melding te kunnen doen. Ik denk dat dokters die dit zien denken dat ze beter dan de andere kant kunnen opkijken en niets melden.”

Verschillende artsen lieten vervolgens in een brief aan het bestuur van het VUmc weten geen vertrouwen te hebben in Paul. De druk op de longchirurg werd volgens de raadsman groot. In juli stortte hij in. Paul zit sindsdien ziek thuis.

Hubben vindt dat het ziekenhuisbestuur op een groot aantal punten in deze kwestie niet de verantwoordelijkheid heeft genomen. Paul en zijn raadsman zijn volgens Hubben echter nog steeds bereid met het ziekenhuisbestuur te praten om tot een oplossing te komen.

    • Niels Posthumus