217 doden door cholera in Sierra Leone - ‘aantal zal verder stijgen’

A man walks in pouring rain as pigs graze in the slum of Susan's Bay in Sierra Leone's capital Freetown, August 22, 2012. Sierra Leone's government has described the current cholera outbreak in the West African state as a "national emergency." At the height of the wet season, over-populated areas with poor water and sanitation are exacerbating the spread of the disease. Some 170 deaths are reported since the start of the year. Picture taken August 22, 2012. REUTERS/Simon Akam (SIERRA LEONE - Tags: ENVIRONMENT HEALTH) Een man in de regen tussen de varkens in een sloppenwijk in Freetown, Sierra Leone, waar een uitbraak van cholera al zeker 217 mensen het leven heeft gekost. Foto Reuters / Simon Akam

Het dodental in Sierra Leone als gevolg van een uitbarsting van cholera is gestegen tot 217. Dat heeft hulporganisatie Oxfam vandaag gezegd, bericht persbureau AP. Tot dusver zijn er bijna twaalfduizend gevallen van cholera bevestigd, aldus Oxfam.

Volgens de hulporganisatie zal het aantal mensen dat door de ziekte wordt getroffen “waarschijnlijk aanzienlijk stijgen de komende maand”. Het aantal gevallen van cholera zit in de lift sinds het begin van het regenseizoen. De regering van Sierra Leone heeft de huidige uitbraak ondertussen aangeduid als een “nationale ramp”.

Niet alleen Sierra Leone heeft te kampen met een uitbarsting van de ziekte, die wordt veroorzaakt door het drinken van besmet water of het eten van voedsel dat in besmet water is gewassen. In het naburige Guinee zijn al 82 mensen overleden en ook in Mali en Niger zijn mensen besmet.

Cholera brengt ernstige diarree en uitdroging met zich mee en kan in het ergste geval en onbehandeld op korte termijn tot de dood leiden.

    • Niels Posthumus