Levenslang voor moord op racistenleider Terre’Blanche

(FILES) A file photo taken on May 22, 2012 shows defendants Chris Mahlungu (L), 29, and 18-year-old Patrick Ndlovu sitting in the dock before the verdict in the murder trial of white supremacist Afrikaner Resistance Movement leader (AWB) leader Eugene Terre'Blanche at the Ventersdorp Magistrate court. Mahlungu, who was convicted in the killing South Africa's white supremacist leader Eugene Terre'Blanche, was sentenced on August 22, 2012 to life imprisonment. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN De verdachten Chris Mahlangu en Patrick Ndlovu in de rechtbank in Ventersdorp in het noordwesten van Zuid-Afrika. Mahlangu werd schuldig bevonden, Ndlovu vrijgesproken. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

De Zuid-Afrikaanse man die twee jaar geleden de blanke racistenleider Eugene Terre’Blanche doodde, is vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Chris Mahlangu, een werknemer van Terre’Blanche, zou in april 2010 in het boerendorp Ventersdorp, nabij Johannesburg, zijn baas met een metalen pijp en een kapmes om het leven hebben gebracht. Het zou gaan om een conflict over de uitbetaling van zijn maandsalaris van 30 euro. Mahlangu zelf, 30 jaar, beweerde lange tijd onschuldig te zijn en het levenloze lichaam van zijn werkgever alleen in huis te hebben aangetroffen. Uiteindelijk gaf hij zijn daad toe, maar voegde daaraan toe dat hij uit zelfverdediging handelde.

De verdachte werd in mei dit jaar al schuldig bevonden aan de moord op Terre’Blanche. Vandaag kreeg hij te horen dat hij voor de rest van zijn leven in het gevang blijft. Een tweede jongeman die verdacht werd van betrokkenheid bij de moord, de destijds vijftienjarige Patrick Ndlovu, werd tot twee jaar celstraf veroordeeld. Vanwege de verstreken tijd is hij nu een vrij man.

‘Terre’Blanche was nooit ultieme representant blanken’

De moord op Terre’Blanche deed twee jaar geleden in Zuid-Afrika de vrees oplaaien dat de spanningen tussen blanke en zwarte Zuid-Afrikanen zouden toenemen. President Jacob Zuma veroordeelde de moord echter direct en riep op tot kalmte in het land. De leiding van zijn partij het ANC zag zich gedwongen zijn jeugdliga te verzoeken “terughoudend” te zijn met het zingen van strijdliederen die kunnen “bijdragen tot raciale polarisatie”.

Terre’Blanche ageerde zijn leven lang tegen gelijke rechten voor zwarten, maar was nooit een representant van alle blanke Zuid-Afrikanen, schreef onze correspondent Peter Vermaas na de moord in NRC Handelsblad. Begin jaren negentig was Terre’Blanche betrokken bij gewelddadige acties van zijn Afrikaner Weerstandsbeweging vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap en het apartheidsregime. Vermaas:

“Terre’Blanche werd voor de buitenwacht de ultieme representant van de racistische blanke Zuid-Afrikaan die geen verandering duldde. Een universele representant van de ongeveer vier miljoen blanke Zuid-Afrikanen is Terre’Blanche echter nooit geweest.”

    • Dirk Wijnand de Jong