Zeker 48 doden bij ruzie over land en water in Kenia

In het zuidoosten van Kenia zijn vannacht zeker 48 mensen gedood bij een ruzie over landbouwgrond en water tussen twee naburige gemeenschappen.

Aanvallers van het Pokomo-volk aan de Tana River vielen, gewapend met machetes, pijl en boog, geweren en speren huizen binnen van de Orma-stam en slachtten inwoners af in de kustregio. De slachtoffers zijn vooral vrouwen en kinderen, meldt persbureau AFP. Ook werden zeker zestig veedieren gedood.

Het gebied rond de Tana-rivier:


View Larger Map

Volgens de Keniaanse autoriteiten gaat het om de ergste gewelddadigheden sinds de verkiezingen in 2007 en de daaropvolgende rellen in 2008. In deze kustregio komen escalerende ruzies tussen gemeenschappen over landbouwgrond en water vaker voor, schrijft persbureau AP. Het ontaardt vaak in gewelddadige conflicten, maar niet met deze omvang.

Volgens regeringsfunctionaris Danson Mungatana is de aanval van de Pokomo’s een vergeldingsactie voor de moord op drie stamleden vorige week door de Orma. Mungatana benadrukt dat er sindsdien een verhoogde politie aanwezigheid is in de regio. In 2001 escaleerde het geweld tussen de Orma en Pokomo en kwamen meer dan honderd mensen om bij ruzies over landbouwgrond en watergebruik.

    • Hans Klis