Winsie moest dood, zei ze

Begin dit jaar vermoordde de toen 14-jarige Jihua K. het meisje Winsie Hau (16). De jonge opdrachtgevers van de moord stonden gisteren voor de rechtbank in Arnhem.

Arnhem. Vader, moeder en broer van de vermoorde Winsie Hau (16) kijken gespannen op de eerste rij in de rechtszaal in Arnhem. Op vaders wang is een litteken zichtbaar; een messteek die hij opliep toen hij zijn dochter probeerde te redden.

Verderop zitten de ouders van verdachte Wesley C. Net als de ouders van Winsie hebben zij een Chinese tolk bij zich. Wesley (net achttien) verblijft sinds januari in justitiële jeugdinrichting Hartelborgt in Rotterdam. Nu komt hij binnen – blik op de grond. Voor en achter hem loopt een politieagent.

Wesley is de derde verdachte die deze week in Arnhem terechtstaat in de zogenoemde Facebook-moord. Maandag stond de 15-jarige Jihua K. terecht. Hij heeft bekend. De officier van justitie eiste tegen hem de maximale straf: een jaar jeugddetentie en twee jaar tbs. Op 3 september doet de rechtbank uitspraak. Gisteren moest ’s ochtends Polly W. (16) en ’s middags Wesley voorkomen.

Normaal gesproken worden zaken waarin minderjarigen terechtstaan niet in het openbaar behandeld. De rechtbank besloot in het geval van Jihua een uitzondering te maken. Deze zaak kan de samenleving wijzen op de gevaren van het gebruik van sociale media, aldus de kinderrechters.

De zaak tegen Polly werd achter gesloten deuren behandeld, omdat zij volgens deskundigen kwetsbaarder zou zijn. Advocaat Bram Moszkowicz vroeg om aanhouding van de zaak omdat hij nog drie getuige-deskundigen wilde horen. De rechters honoreerden zijn verzoek. Wanneer de zaak opnieuw voorkomt is niet bekend.

En nu is de zaak tegen Wesley C. aan de beurt. De officier van justitie vertelt dat ze hem aanzetten tot moord en medeplegen van moord ten laste zal leggen. Ze wil dat ook de zaak van Wesley openbaar wordt behandeld. Wesleys advocaten verzetten zich hiertegen. En ze willen twee getuige-deskundigen horen die niet aanwezig zijn.

Volgens justitie belde Jihua op 14 januari dit jaar aan bij de familie Hau in Arnhem. Hij had een mes op zak en was op zoek naar Winsie. Toen Winsie in de gang verscheen, begon hij haar te steken. Haar vader hoorde gebonk, rende de gang in en zag zijn dochter bebloed liggen. Hij joeg Jihua weg en werd daarbij gestoken. Jihua vluchtte, maar de politie vond hem niet veel later besmeurd met bloed in de bosjes. Winsie overleed vijf dagen later aan haar verwondingen.

Jihua vertelde maandag aan de rechters dat hij Winsie nauwelijks kende. Hij handelde in opdracht van de hartsvriendin van Winsie, Polly W. (toen 15) en haar vriendje Wesley. Zij bedreigden hem, zei hij.

Uit onderzoek is gebleken dat hartsvriendinnen Polly en Winsie begin december op een verjaardagsfeestje ruzie kregen. Winsie zette daarna informatie over de seksuele escapades van haar vriendin op Facebook. Polly was hierover zo woedend, dat ze tegen haar vriendje zei dat Winsie dood moest. Wesley vroeg toen stapvriend Jihua de moord te plegen. Getuigen zeggen dat Jihua geld voor zijn daad zou krijgen. Sommigen hebben het over vijftig, anderen over duizend euro. Jihua zelf zei dat er nooit over geld is gesproken.

„Begrijp je wat er gezegd is”, vraagt de kinderrechter aan Wesley. „Wij trekken ons nu even terug om over de vragen van je advocaten na te denken.” Wesley knikt.

In de rechtszaal beginnen mensen zachtjes te praten. Op de publieke tribune, achter de glazen wand, klinkt Chinees. Meisjes in korte jurkjes kijken op hun mobiele telefoon, moeders en dochters draaien zich om naar bekenden. Ooms, tantes, neven, nichten; voornamelijk familie van Winsie.

Na een uur komen de rechters terug. Ze zeggen dat ze de zaak van Wesley in het openbaar willen behandelen, maar dat ze het verzoek van zijn advocaten om getuige-deskundigen te horen inwilligen. „Dat betekent, Wesley, dat jij in elk geval nog een maand terug moet naar Hartelborgt”, zegt de rechter. „Maar we proberen zo snel mogelijk een nieuwe datum in te plannen.” De zaal stroomt leeg. Buiten praat de familie van Winsie na. Nog langer wachten, verzuchten ze. Ze verlangen naar rust. En die Polly, snuiven ze. Dat ze Moszkowicz als advocaat heeft, zegt toch genoeg. „Die komt uit een hele louche familie.”

    • Esther Wittenberg