Wie heeft er een antwoord op Contador?

De Spaanse renner Joaquim Rodriguez is de nieuwe leider in de Vuelta. Maar Alberto Contador maakt de sterkste indruk.

Sky Procycling rider Christopher Froome of Britain (L) and Team Saxo Bank rider Alberto Contador of Spain talk as they cycle during the fourth stage of of the Tour of Spain "La Vuelta" cycling race between Barakaldo and Estacion de Valdezcaray August 21, 2012. REUTERS/Felix Ordonez (SPAIN - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Redacteur wielrennen

Rotterdam. Even een korte versnelling van Alberto Contador op de slotklim en de gevallen klassementsleider Alejandro Valverde zag zijn poging om weer voorin aan te sluiten direct mislukken. Joaquim Rodriguez moest lossen, hoewel hij later wel terugkwam en de nieuwe drager van de rode leiderstrui werd. Alleen Chris Froome bleef nog partij bieden. Maar de Britse Tourrevelatie had een dag eerder al moeite om zes speelse aanvalletjes van El Pistolero te beantwoorden. Na twee bergritten in de Ronde van Spanje is duidelijk: ook na zijn schorsing staat er geen maat op Contador.

Derde is de kopman van Saxobank in het klassement, na de door de Australiër Simon Clarke gewonnen vierde rit. Slechts vijf tellen achter leider Rodriguez en vier achter Froome. Contador wordt op de voet gevolgd door de sterke Rabokopmannen Bauke Mollema en Robert Gesink, die op negen seconden van Rodriguez nu vierde en vijfde zijn. Gisteren telde vooral zijn 55 kostbare seconden tijdwinst op landgenoot Valverde. De kopman van Movistar kwam op een onbenullig moment ten val en de concurrentie van Sky (Froome) trok direct ten aanval. Niet erg sportief, maar Contador zag dat het goed was.

In februari werd de Spanjaard (29) met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst omdat hij in de Tour van 2010 was betrapt met een minieme dosis van het verboden middel clenbuterol. Naast zijn derde Tourzege raakte hij ook zijn winst in de Giro 2011 kwijt. En hij mocht pas op 6 augustus terugkeren in het peloton. Hoe diep hij ook was geraakt door de in zijn ogen onterechte schorsing, Contador bleek goed genoeg getraind om bij zijn rentree in de Eneco Tour indruk te maken, bijvoorbeeld met een staaltje pure klasse op de Muur van Geraardsbergen. Al betwijfelde hij toen zelf of zijn vorm al toereikend was om bergop te domineren in de Vuelta.

Na de eerste bergrit schudde Contador zijn twijfels af en sprak openlijk over de eindzege in de Spaanse ronde, die hij al won in 2008. Wie van zijn concurrenten heeft een antwoord op het winnende recept waarmee hij uitgroeide tot de beste ronderenner van zijn generatie? Niets tempo hoog houden met een dominante ploeg, zoals Bradley Wiggins in de Tour. Niets taai aanklampen, waarmee Ryder Hesjedal de beste bleek in de Giro. Contador voegt iets unieks toe aan elke grote ronde waaraan hij meedoet. Aanvallen, liefst vanaf de eerste meter bergop. Spektakel verzekerd.

Met zijn natuurlijke talent lijkt gebrek aan competitie vooralsnog geen nadeel, zoals ook Jan Ullrich in 1999 na een rentree direct de Vuelta won. De concurrenten van Contador hebben allemaal al een drieweekse ronde in de benen. Valverde reed de Tour, waarin hij de laatste bergrit won. Froome, die vorig jaar in de Vuelta doorbrak met een tweede plaats, haalde een week na zijn tweede plaats in de Tour nog brons in de olympische tijdrit. Rodriguez werd na een zware strijd tweede in de Giro.

De Nederlanders Gesink en Mollema lijken goed hersteld van de blessures waardoor ze moesten opgeven in de Tour. De Rabokopmannen konden zich gisteren ogenschijnlijk makkelijk handhaven in de groep van Contador. Toch was ook Mollema betrokken bij de val die Valverde de leiderstrui kostte. „Ik zat er middenin bij die crash. Ik moest vol in de remmen en zat toen helemaal van achteren. Met Lau [Ten Dam] en Robert [Gesink] belandde ik in de tweede waaier en na vijf kilometer konden we weer voor aansluiten. Ik was helemaal gaar.”

    • Maarten Scholten