Wie doodt wie in de VS - elf jaar aan moorden op één website

Grafieken op de Murder in America website van The Wall Street Journal. Foto screenshot The Wall Street Journal

Wie vermoordt wie in de Verenigde Staten? Het is een vraag die je je als Nederlander misschien niet zo vaak stelt. Toch is het best interessant om de resultaten te bekijken van een uitgebreide analyse van 165.068 Amerikaanse moorden. The Wall Street Journal heeft er een speciale website omheen gebouwd.

Het betreft een overzicht van alle moorden in de Verenigde Staten de afgelopen elf jaar – behalve die in Florida, waarvoor geen volledige gegevens openbaar zijn. The Wall Street Journal heeft allerlei statistische analyses losgelaten op de gegevens en de uitkomsten in kaart gebracht.

Zo kun je onder meer zien dat bijna de helft van alle moordslachtoffers zwart is. En ook dat je de grootste kans loopt om vermoord te worden (of iemand te vermoorden) in de tijd dat je tussen de negentien en 39 jaar oud bent.

Ook de relaties tussen slachtoffer en dader (kennissen bijvoorbeeld, zoon, vriendin of dochter) zijn in kaart gebracht en van aantallen voorzien, net als de gebruikte wapens (in ruim 111.000 gevallen een vuurwapen), de aanleidingen voor de moorden en de staten waarin zij plaatsvonden - Californië blijkt met 26.371 moorden deze eeuw het moorddadigst, maar telt natuurlijk ook de meeste inwoners.

Als klap op de vuurpijl kun je bovendien alle variabelen met elkaar combineren, waardoor je bijvoorbeeld kunt uitvinden hoeveel zwarte mannen in de staat Texas hun vrouw hebben vermoord met behulp van vergif. Om maar iets willekeurigs te noemen. Wat je aan die wetenschap hebt, is natuurlijk de vraag. Maar toch is het gek genoeg best aardig om zoiets in een handomdraai uit te kunnen zoeken.

Overigens blijkt er in Texas de afgelopen elf jaar geen enkele zwarte man te zijn geweest die zijn vrouw met vergif om het leven heeft gebracht. In North Carolina en Missouri wel, in 2003 en 2009.

Bezoek de ‘moordwebsite’ van The Wall Street Journal.

    • Niels Posthumus