VUmc onder verscherpt toezicht gesteld, longoperaties opgeschort

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het VUmc onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen medisch specialisten in het Amsterdamse ziekenhuis.

Begin vorig jaar deed de inspectie onderzoek naar aanleiding van een calamiteit in het VUmc waarbij een patiënt overleed op de intensive care. Samenwerkingsproblemen tussen medisch specialisten zouden mede oorzaak zijn van deze calamiteit, meldt de IGZ op haar website. De inspectie had de raad van bestuur van het ziekenhuis om die reden om opheldering gevraagd. Het ziekenhuis heeft de IGZ vervolgens onjuist geïnformeerd.

In reactie op het verscherpt toezicht heeft het VUmc besloten de longoperaties tijdelijk op te schorten. Daarmee zou het ziekenhuis de IGZ ruimte geven om onderzoek te doen naar het conflict. Volgens de inspectie leken de problemen opgelost, maar vorige week bleek dat er nog altijd problemen waren, vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul. De IGZ vindt dat het ziekenhuis de problemen had moeten melden. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat het bestuur van het VU medisch centrum opstapt. Volgens de NPCF is de situatie in het ziekenhuis zo gevaarlijk dat de raad van bestuur zijn conclusies moet trekken. NRC