VS waarschuwen Syrië. Rusland waarschuwt VS

De mannen op de foto zijn leden van het Vrije Syrische leger. Ze vechten tegen regeringstroepen in de wijk Al Jadeida van de stad Aleppo. Waarom de man rechts in pak gekleed is, is niet duidelijk.

Gisteren bestormden Syrische regeringstroepen het stadje Moadamiyeh, in de buurt van hoofdstad Damascus. Bij de opmars werden minstens 23 opstandelingen gedood, zo meldden activisten. In het noorden van Syrië voerden gevechtshelikopters en -vliegtuigen aanvallen uit op steden en dorpjes ten noorden van Aleppo, volgens activisten.

De internationale gemeenschap kan het nog steeds niet eens worden over een aanpak van het conflict in Syrië. De Russische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren het Westen geen eenzijdige actie te ondernemen in Syrië. Hij zei dit na een ontmoeting met een Chinese topdiplomaat. Moskou en Peking benadrukken „de noodzaak om strikt vast te houden aan de normen van het internationaal recht”, aldus minister Sergei Lavrov.

De regering in Syrië waarschuwde dat militaire interventie vanuit het buitenland „onmogelijk” is omdat het conflict zich dan over de grenzen zal verspreiden. Dat zei vice-premier Qadri Jamil eveneens gisteren tijdens een persconferentie in Moskou.

Lavrov en Jamil reageerden op de uitlatingen van president Obama van de Verenigde Staten, maandag. Obama heeft Syrië gedreigd met militaire interventie als het land zijn chemische wapens inzet, of zelfs maar verplaatst. Het was voor het eerst dat de Amerikaanse president openlijk spreekt over de mogelijkheid van militair ingrijpen in Syrië, waar de oorlog in zeventien maanden volgens de oppositie 20.000 mensen het leven heeft gekost. AP, Reuters