Verontrustende cijfers pensioenen - fikse verlaging voor ambtenaren

Foto NRC / Vincent Mentzel

Een kleine drie miljoen werkende en gepensioneerde ambtenaren dreigen over twee jaar met 14 procent in het pensioen gekort te worden. De Volkskrant meldt dat uit een vertrouwelijke notitie van het ABP-fonds blijkt dat ook volgend jaar al flinke kortingen dreigen.

Het pensioenfonds voor ambtenaren en semi-ambtenaren zoals onderwijzers, agenten en militairen kampt zoals veel fondsen met een dekkingsgraad die onder druk staat. De huidige methode om deze te berekenen zet de uikeringen verder onder druk, aldus het fonds: “Voor ABP kunnen deze kortingen (in 2013 en 2014) oplopen tot zo’n 10 á 15 procent.”

‘Premies gemiddeld 28,5 procent omhoog’

Voor 2013 was al een korting aangekondigd van 0,5 procent. Met onder meer het ministerie van Sociale zaken en De Nederlandsche Bank wordt volgens de Volkskrant nu koortsachtig overleg gepleegd over de methode om de rente te berekenen. Nu wordt het uit te keren bedrag aan pensioen nog afgezet tegen het vermogen dat het fonds in huis heeft.

In de notitie staan verder verontrustende cijfers voor werkenden. Verandert er niets in de rekenwijze, krijgen zij naast de verlaging van het toegezegde pensioen ook een forse verhoging van de premies. “Die zouden bij zeventien grote fondsen gemiddeld circa 28,5 procent omhoog gaan”, aldus de notitie.

    • Jules Seegers