Probleem Romney: veelbesproken Todd Akin negeert oproep tot vertrek

Todd Akin ziet het probleem niet. Hij versprak zich, en nu gaan we weer verder, zo denkt hij. Foto AP / Orlin Wagner

Todd Akin, de man die zei dat vrouwen na verkrachting geen abortus mogen plegen omdat dit überhaupt zelden tot zwangerschap leidt, heeft Mitt Romneys verzoek tot terugtrekking naast zich neergelegd. Ook partijgenoten van de kandidaat voor een Senaatszetel vroegen het in opspraak geraakte Republikeins Congreslid op te stappen, maar Akin wil daar niets van weten.

Het Congreslid kan nu alleen nog door een rechterlijk bevel van de kandidatenlijst worden geschrapt. Kopstukken van de Republikeinse partij toonden zich in toenemende mate gefrustreerd dat Akin zich voor hen onbereikbaar hield. Hij bracht zijn partijgenoten zondag in ernstige verlegenheid door de overtuiging te ventileren dat vrouwen niet door een verkrachting zwanger kunnen worden.

“Als het om een echte verkrachting gaat, heeft het lichaam van een vrouw manieren om dat hele ding uit te schakelen”, zo liet Akin zich ontvallen.

http://youtu.be/fdisTOKom5I

Slecht nieuws voor Romney toch al niet lekker ligt bij vrouwen

De fel tegen abortus gekante politicus zei later dat hij zich tijdens het interview had “versproken”. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en diens running mate Paul Ryan namen onmiddellijk afstand van Akins uitlatingen.

Romney en Ryan zijn niet tegen abortus in gevallen van verkrachting, aldus Romney’s woordvoerster Amanda Henneberg. Het officiële partijprogramma van de Republikeinen is evenwel voor een grondwetsamendement om abortus categorisch te verbieden, zei een lid van de programcommissie gisteren. Probleem voor Romney is dat hij al niet bijster populair is onder de vrouwelijke kiezers: standvastig optreden tegen Akin maakt het winnen van hun stem er niet bepaald makkelijker op.

Geen geld meer voor Akin

Akin noemt alle ophef een overtrokken reactie op een verspreking van “één woord in één zin op één dag”. Romney riep Akin op zich terug te trekken, onder verwijzing naar een verklaring van een groep huidige en voormalige volksvertegenwoordigers uit Missouri. “Ik vind dat hij hun advies moet opvolgen en uit de race moet stappen”, zei Romney.

Hoewel Akin daar vooralsnog niet van wil weten, is het onduidelijk hoe hij zijn verkiezingscampagne denkt te kunnen voortzetten. De miljoenenfinanciering hiervoor is door de partij stopgezet. President Obama zei dat de uitlatingen van Akin onderstrepen waarom politici, vaak mannen, niet moeten beslissen over zaken die de gezondheid van vrouwen aangaan.

    • Jules Seegers