Valverde kwaad na 'respectloze' aanval Team Sky

Klassementsrenner Alejandro Valverde lag nog niet op de grond of de Britse ploeg Sky van zijn concurrent Chris Froome gaf direct vol gas op kop van het peloton. Het kostte de Spaanse kopman van Movistar gisteren in de vierde etappe van de Ronde van Spanje de rode leiderstrui, die werd overgenomen door zijn landgenoot Joaquim Rodriquez. Diens ploeg Katjoesja hielp maar wat graag mee met de aanval van Sky, dwars tegen de ongeschreven wetten van het peloton in. Met een fikse ruzie tot gevolg.

„Dit is niet eerlijk”, twitterde Valverde, die in de door de Australiër Simon Clarke gewonnen rit uiteindelijk 55 tellen verloor en terugzakte naar de negende plaats. „Ik ben niet boos omdat ik geen leider meer ben maar omdat Team Sky totaal geen respect heeft getoond.”

Op 35 kilometer voor het einde van de tot dan toe gezapige rit reden vijf renners met grote voorsprong voorop, het peloton peddelend erachter aan. Tot Sky op een brede asfaltweg met de wind schuin op kop plotseling het tempo opvoerde om de concurrentie te verrassen. Een al te bruuske beweging naar rechts leidde ertoe dat voorin de groep een aantal renners viel, onder wie Valverde. „De renners van Sky reden in het midden van de weg. Om een waaier te vormen gingen ze in één ruk naar rechts”, zei Valverde. „Alsof ze zich alleen op de wereld waanden. Het gevolg was dat we met twintig renners tegen de grond gingen. Dat ze toch verder gereden hebben, bewijst met welk soort kampioenen we te maken hebben.”

Sky geldt na de Tourzege van Bradley Wiggins als heersende macht in het peloton. Wachten op gevallen concurrenten is er volgens hun uitgangspunten niet langer bij. „We zijn wel doorgereden maar niet in een snel tempo”, probeerde ploegleider Nicolas Portal te sussen. Net als in de Tour greep Sky een valpartij voluit aan om een slag te slaan. De Britse ploeg reed kilometers lang kop over kop, geholpen door Katjoesja (Rodriguez) en BMC. Valverde kreeg steun van Liquigas, kwam nog tot op 15 seconden maar moest zich op de slotklim toch gewonnen geven.

„Ik heb mijn ploeg gezegd wat langzamer te rijden”, zei Rodriguez . Hij koesterde z’n rode trui, zoals ook Froome (tweede), Alberto Contador (derde) en het Raboduo Bauke Mollema en Robert Gesink (vierde en vijfde) tevreden terugkeken. Maar de ruzie met Valverde is nog niet voorbij.