Uren schrijven

Zzp’ers die door hun opdrachtgevers per uur worden betaald, kunnen niet zonder een systeem waarbij ze bijhouden hoeveel uur ze die dag aan welk project hebben gewerkt. Maar ook voor zzp’ers die een vast bedrag voor een dienst of product vragen, is het van belang om ‘uren te schrijven’. De Belastingdienst beoordeelt namelijk of je ondernemer bent aan de hand van het aantal uur dat je jaarlijks aan je onderneming besteedt. Dat kan geld opleveren. De zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld – die ervoor zorgt dat je mogelijk minder belasting betaalt – geldt alleen voor mensen die minstens 1.225 uur per jaar aan het ondernemen zijn.

Een simpele, maar functionele app is Harvest (beschikbaar voor iPhone en Android-toestellen). Daarmee kun je per dag noteren hoe laat je met een opdracht bent begonnen en hoe laat je bent gestopt. Je kunt de app ook gebruiken als digitale prikklok door op het moment dat je aan een klus begint in te klokken. Voor het programma moet je je aanmelden, maar vervolgens kun je je uren ook bekijken op een pc of laptop. Nadeel is dat je na dertig dagen lid moet worden voor 12 dollar per maand.

Blijvend gratis is een app als TimeSheet, maar die is alleen geschikt voor mensen die slechts willen bijhouden hoe lang ze die dag hebben gewerkt. Meerdere tijden per dag invullen is niet mogelijk. Een betere oplossing is OfficeTime. De gratis versie van deze iPhone/iPad-app bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt: de mogelijkheid om meerdere projecten in te voeren, een uurtarief in te stellen en een snel overzicht van hoeveel je in een bepaalde periode hebt gewerkt (en verdiend!).

Harvest **

TimeSheet *

OfficeTime ****