Uitgelicht

Film

Après lui (Gaël Morel, 2007, F). Onstuimig gestileerd drama met Catherine Deneuve als boekhandelaarster die zich stort op Frank (Thomas Dumerchez), de vriend van haar verongelukte zoon en verantwoordelijke voor diens dood. Haar naasten begrijpen niets van haar gedrag en laten haar los. En Frank komt er langzaam achter dat de obsessie van deze vrouw gevaarlijke kantjes heeft.Arte, 20.15-21.45u.

The Break-Up (Peyton Reed, 2006, VS). Jennifer Aniston en Vince Vaughn spelen een paar dat niet voor elkaar geschapen lijkt – zij werkt in een galerie voor moderne kunst, hij houdt van videospelletjes. Al in de eerste scène krijgen ze ruzie en ze blijven de hele film door ruziën of elkaar jaloers maken. The Break-Up weet zich daarbij niet aan de belangrijkste wet van de romantische komedie te houden: niemand wil dat dit paar weer bij elkaar komt. Misschien is dit dan ook geen romantische komedie, maar kille horror.RTL5, 20.30-22.40u.

Resident Evil: Extinction (Russell Mulcahy, 2007, F/AUS/D/GB/VS). Milla Jovovich keert weer terug als sexy heldin in de reeks computerspelverfilmingen Resident Evil. Ze blijkt diverse malen gekloond door een wetenschapper die haar bovenmenselijke krachten wil gebruiken om een virus dat mensen in zombies verandert te stoppen. We zien gevechten tegen de zombies, achterkamertjespolitiek van schimmige leiders en een aan Hitchcock The Birds (1963) ontleende scène met moordlustige kraaien. Maar vergeleken met de eerdere twee films is het allemaal net wat beter uitgevoerd door oudgediende Mulcahy. RTL7, 22.15-00.00u.

Just Married (Shawn Levy, 2003, BS). Vulgaire komedie. Rijke en ordinaire Brittany Murphy (het vriendinnetje van Eminem uit 8 Mile) en armlastige Ashton Kutcher beleven tijdens hun Europese huwelijksreis al meteen een relatiecrisis dankzij de komst van haar ex-vriendje Christian Kane, die op verzoek van haar ouders het huwelijk komt verzieken. RTL5, 22.40-00.30u.

Wedding Daze (Michael Ian Black, 2007, VS). Regiedebuut van voormalige Reno 911!-acteur Michael Ian Black over een American Pie-achtige stunteladolescent (niet voor niets gespeeld door Jason Biggs) die zich na een onfortuinlijk verlopen verloving weer in het datingcircuit moet wagen. Isla Fisher speelt serveerster Katie.BBC 1, 00.15-01.40u.

Informatief

Nederland Kiest: Campagnestart 2012. Korte interviews en minidebatten met politieke leiders en kopstukken. Net als bij het lijsttrekkersdebat over onderwijs in Utrecht zullen Mark Rutte, Emile Roemer en Geert Wilders verstek laten gaan. De avond wordt gepresenteerd door Dominique van der Heyde, Ferry Mingelen en Rik van de Westelaken. Ned.1, 20.30-22.10u.

Restoration Home. Slotaflevering van serie waarin Caroline Quentin de lotgevallen volgt van particuliere eigenaars die oude, vervallen gebouwen restaureren en verbouwen tot woning. Vanavond Nick en zijn Amerikaanse echtgenote Heather die een verrotte molen, een drijfnat huis en eeuwenoude bijgebouwen hebben aangepakt. Coulton Mill in North Yorkshire is waarschijnlijk in de dertiende eeuw eeuw ontstaan en staat op de lijst van beschermde gebouwen. Er stond ooit een machtig klooster dat de autoriteit van Henry VIII betwistte. BBC 2, 21.00-22.00u.

Simone de Beauvoir. Documentaire uit 2007 door Dominique Gros van leven en werken van de auteur van Le deuxième sexe, het in 1949 gepubliceerde essay over de onderdrukking van vrouwen. Nu wordt het gezien als de voorbode van de Tweede feministische golf – toen veroorzaakte het een schandaal. Een oppassend meisje uit een conservatief, katholiek en burgerlijk milieu veroverde binnen enkele jaren een leidende rol in het publieke debat over de positie van de vrouw, over seksuele vrijheid, over kolonialisme. Behalve van haar memoires maakt deze biografische film ook gebruik van archiefbeelden en herinneringen van getuigen (o.a. Michel Contat, adoptiedochter Sylvie Le Bon de Beauvoir, Claude Lanzmann, Hazel Rowley) aan de schrijfster – aan de liefde van haar leven Jean-Paul Sartre en aan haar andere relaties. Arte, 21.45-22.35u.

Amusement

Zum 1. Todestag von Vicco von Bülow – Wiedersehen mit Loriot. Komiek eerbetoon aan Duitslands grootste televisiehumorist. De vandaag precies een jaar geleden overleden schrijver en acteur werd in zijn land beroemd en geliefd met zijn in 1976 voor het eerst gebruikte schepping Loriot. In de gelijknamige series speelde Von Bülow hilarische, vaak absurde, de Biedermann belachelijk makende sketches, bij voorkeur samen met actrice Evelyn Hamann. In deze marathonuitzending volgen, na een filmportret van Von Bülow en een onderbreking voor Nachtmagazin, om 00.35u acht van de beste complete afleveringen van Vicco von Bülows Loriot. ARD, 23.30-03.55u.