Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘SP, wordt het niet eens tijd voor een eerlijk verhaal?’

Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. De komende weken gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties op nrc.nl met elkaar in debat middels een briefwisseling.

Vandaag: de brief van Toon Geenen van de Jonge Socialisten (PvdA) aan Lieke Smits van ROOD (SP).

Beste Lieke,

De PvdA en de SP horen bij elkaar. Dat vinden de Jonge Socialisten in de PvdA nu al enige tijd, en het is dan ook te hopen dat de SP in de regering komt. Toch zijn veel mensen nog een beetje bang voor de SP. Naast oude koeien (Mao, de interne partijdictatuur, etc.) zijn er ook nog wel een paar echte vraagtekens te zetten. Sommige problemen worden bij jullie gewoon ontkend, zoals de kostenexplosie in de zorg, en andere genegeerd, zoals rijken die in sociale huurwoningen zitten.

SP, jullie oplossingen zijn niet van deze tijd

Is het, als inmiddels een van de grotere partijen van ons land, niet eens tijd voor een eerlijk verhaal in plaats van mooie, maar soms wat onrealistische luchtkastelen te verkopen? De oplossingen die de SP voor alle problemen aandraagt zijn echt niet meer van deze tijd: meer overheid en bureaucratie.

Waarom wil de SP terug naar de superstaat die nooit heeft gewerkt? Vooral nu niet meer, omdat niet te ontkennen is dat de Nederlandse staat maar heel weinig invloed heeft op het leven dat wij allemaal leven. ‘Het’ gebeurt niet in Den Haag, en daar zou het ook niet moeten gebeuren. De macht over je eigen dagelijkse leven zou ook niet in Brussel moeten liggen (zoals onze ‘linkse’ vrienden GroenLinks en D66 willen), maar in de buurt, bij mensen thuis, aan de basis. Geloof in de kracht van maatschappij, de gemeenschap en niet in de kracht van Haagse bureaucratische molochs.

Over de dijk heen kijken is echt niet verboden

Daarnaast moet iedereen, en juist de SP, begrijpen dat Nederlanders niet per definitie betere mensen zijn dan mensen uit andere landen en daarom meer rechten en geld zouden moeten krijgen. Socialisme is toch internationaal of helemaal niet? Natuurlijk, als Nederlandse partij is het logisch om vooral bezig te zijn met de problemen van het Nederlandse volk, maar over de dijk heen kijken is echt niet verboden en draagt juist bij aan het oplossen van onze eigen problemen. Er is heel wat aan te merken op hoe de EU nu werkt, maar we verdienen er wel onze boterham. Is het niet beter om, in plaats van tegen te stribbelen en te jengelen, met bondgenoten als de SPD, Labour en de PS te vechten voor een sociaal en democratisch Europa, zoals de PvdA al meer dan vijftig jaar doet? Het zou goed zijn als de SP zich bij dat front zou voegen!

Geen links anno 1977

Nog een paar weken tijd en dan begint de achternaam van onze premier hopelijk niet meer met een R. Maar laten we ons niet blindstaren op wie in het Torentje mag zitten. Belangrijker is een linkse meerderheid in de Tweede Kamer. Maar dan niet links anno 1977, maar een moderne sociaaldemocratische meerderheid die verder kijkt dan overheid en landsgrenzen, en bouwt aan een sterker en socialer Nederland. Vind je dat geen goed plan?

Met rode groet,
Toon Geenen

Toon Geenen (23), studeert Politicologie aan de UvA en is stadsdeelraadslid in Amsterdam Zuidoost (PvdA). Actief voor de Jonge Socialisten en de PvdA sinds 2006.

Eerdere brieven in deze serie:
- CDJA aan JOVD: ‘Jammer dat het CDA de restanten van het Kunduz-akkoord bij het vuilnis zet’
- JOVD aan CDJA: ‘CDA, zijn jullie tot inzicht gekomen of populistisch aan het roeptoeteren?’