Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Samaras: Griekenland wil niet meer geld, maar meer tijd

Caption: Greek Prime Minister Antonis Samaras leaves Maximou mansion after a meeting with Greek Socialist leader Evangelos Venizelos and Democratic Left wing party Fotis Kouvelis, in Athens on August 1, 2012. Greece will commit itself to spending cuts worth 11.5 billion euros in the hope of earning more time from its international creditors to enact reforms, senior government officials said today. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
Caption: Greek Prime Minister Antonis Samaras leaves Maximou mansion after a meeting with Greek Socialist leader Evangelos Venizelos and Democratic Left wing party Fotis Kouvelis, in Athens on August 1, 2012. Greece will commit itself to spending cuts worth 11.5 billion euros in the hope of earning more time from its international creditors to enact reforms, senior government officials said today. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS De Griekse premier Antonis Samaras vraagt de eurozone om meer tijd om de aan de eurozone beloofde hervormingen in te voeren. Foto Agelos Tzortzinis

Griekenland heeft niet meer geld nodig om uit de economische malaise te komen, maar meer tijd om bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

Dat zei premier Antonis Samaras vandaag vooraf aan gesprekken met de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker, meldt persbureau AP. De Griekse premier is begonnen aan een charme-offensief in de eurozone, nu de deadline voor de volgende tranche noodhulp aan Griekenland in zicht is en er hernieuwde angsten zijn voor een noodgedwongen vertrek van het land uit de eurozone.

Vrijdag reist Samaras af naar Berlijn om met bondskanselier Angela Merkel te praten over de voortgang van hervormingen in Griekenland. Op zaterdag ontmoet de Griekse premier de Franse president Francois Hollande, schrijft persbureau Reuters.

De partij van Samaras won in juni de verkiezingen met de belofte om de deadline voor de aan de trojka - Europese Centrale Bank, Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds - beloofde hervormingen en bezuinigingen in ruil voor noodsteun met twee jaar uit te stellen. Geldschieters als Duitsland zien daar weinig in gezien de vele pogingen die de eurozone al heeft ondernomen om de Griekse economie weer op de rails te krijgen.

Gisteren berichtte Al Jazeera dat de bezuinigingen in Griekenland de rijke historische schatten in het land bedreigen: