Roemeens referendum ongeldig

De Europese Commissie roept de Roemeense regering op het vonnis van het Constitutioneel Hof over het lot van president Traian Basescu volledig te respecteren. Het Hof bepaalde gisteren dat een recent referendum over afzetting van Basescu ongeldig is. Basescu mag nu aanblijven.

Premier Viktor Ponta, die in een felle machtsstrijd is verwikkeld met Basescu, noemde de uitspraak van het Hof „onwettig, onrechtvaardig en politiek”, maar zei zich wel neer te leggen bij het vonnis. „De beslissing van het Hof zal worden gerespecteerd en uitgevoerd”, zei de premier. Hij zei daarmee een signaal van „stabiliteit” te willen geven.

Ponta’s politieke bondgenoot en waarnemend president Crin Antonescu zei dat Basescu nu terugkeert als „onwettige” president.

Basescu, die voorlopig was geschorst, zal nu zijn werkzaamheden als president hervatten. Het vonnis betekent een overwinning voor de conservatief Basescu in zijn vete met de sociaal-democraat Ponta.

Ponta hoopte van Basescu af te komen door de Roemenen eind vorige maand over zijn afzetting te laten stemmen. Een grote meerderheid van de opgekomen kiezers stemde vóór afzetting, maar de Roemeense kiesraad verklaarde het referendum ongeldig omdat de opkomst lager was dan 50 procent.

Ponta hoopte alsnog zijn gelijk te halen via het Constitutioneel Hof. Onder druk van Ponta stelde het Hof het vonnis over de zaak uit tot gisteren. Maar uiteindelijk stelde een meerderheid van zes van de negen rechters de kiesraad in het gelijk.

De ambivalente reactie van Ponta en zijn bondgenoten op het vonnis voedt in Brussel de twijfel over het gedrag van de regering. De Commissie wees Ponta onlangs hard terecht wegens diens pogingen politieke druk uit te oefenen op het Constitutioneel Hof om de regels voor de afzettingsprocedure aan te passen.

Brussel uitte ook kritiek op het feit dat Ponta binnen korte tijd de voorzitters van beide kamers van het parlement en de Ombudsman verving door partijgenoten, om Basescu te kunnen afzetten. (AP, AFP)