Rijksmuseum onthult na meer dan 30 jaar nieuw logo

Het nieuwe logo van het Rijksmuseum werd vanmiddag onthuld. Foto Rijksmuseum / Johan van Walsem

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft vandaag na ruim 30 jaar het oude logo verruild voor een nieuw ontwerp.

Het ontwerp van het nieuwe logo, gemaakt door Irma Boom, maakt deel uit van de nieuwe huisstijl van het museum, meldt persbureau Novum. Volgens Boom, ook verantwoordelijk voor de vormgeving van de catalogi, bewegwijzering en affiches, moet het nieuwe logo weerspiegelen dat het een nationaal museum met een internationale uitstraling betreft. “Het ontwerp is helder, krachtig en plaatst het museum in deze tijd.”

Een ander onderdeel van de nieuwe huisstijl, die de oude van Studio Dumbar uit 1980 afwisselt, is de speciaal voor het museum ontworpen letter, de Rijksmuseum. De kleuren in de huisstijl zijn gebaseerd op topstukken uit de collectie. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het museum, meldt op Twitter:

Twitter avatar wimpijbes Wim Pijbes #Rijksmuseum neemt na 33 jaar trouwe dienst afscheid van het logo Studio Dumbar (ook hier waren rijks museum gescheiden)

Verhuizing

Het hoofdstedelijke museum sluit tijdens de verhuizing mogelijk voor korte tijd de deuren. Ondanks een “zeer nauwkeurige verhuisplanning”, meldt een woordvoerder, valt niet te voorspellen of de nu nog geopende Philipsvleugel tijdelijk moet sluiten om de laatste topstukken naar het vernieuwde hoofdgebouw te verplaatsen.

Het museum is eergisteren begonnen met de herinrichting. De verhuizing van de achtduizend voorwerpen is een “enorme logistieke operatie”, zo is te lezen in een nieuwsbrief van het museum. Gedeeltelijk komt dat doordat veel van de museumstukken te zien zijn in de Philipsvleugel. “Die gaat daarom in 2013 enkele weken dicht om de verhuizing naar het hoofdgebouw mogelijk te maken.”

Of daarmee het museum helemaal dicht gaat voor publiek, is niet duidelijk. Een woordvoerder:

“Het streven is om de Philipsvleugel zo kort mogelijk voor de opening van het hoofdgebouw dicht te doen. Wel is het zo dat de vleugel langzamerhand wordt leeggehaald.”

Het nieuwe Rijksmuseum opent in april de deuren. De precieze datum wordt binnenkort bekendgemaakt.