Rainbow Pocket gaat ten onder

Logo van Rainbow Pockets

Is Zijn we er al? van Peter van Straaten de laatste Rainbow Pocket? Het doek dreigt te vallen voor uitgever Maarten Muntinga. Hij vraagt volgende week faillissement aan, zegt hij.

In de jaren tachtig zorgde Rainbow voor een opleving in de verkoop van pockets in Nederland. Maar de uitgeverij kampt nu met een teruglopende inkoop door boekhandels, die het zwaar hebben. Bovendien is er een prijzenslag gaande met andere uitgeverijen die hun midprice-uitgaven steeds goedkoper aanbieden. „En de pocketmarkt heeft het meeste last van de opkomst van e-boeken”, zegt Muntinga.

Zijn omzet bedroeg in 2011 1,6 miljoen euro, tegen 1,9 miljoen in 2010. In 2012 zou die moeten uitkomen op 1,2 miljoen. Het bedrijf stond al zwak sinds het in 2008 grote verliezen boekte doordat het te veel boeken zelf uitgaf.

Rainbow Pockets, voor het eerst verschenen in 1983, maakte naam door boeken van andere uitgevers goedkoop uit te geven. De pockets waren de eerste vijftien jaar een commercieel succes. Bestsellers waren onder meer boeken van Marion Bloem, Léon de Winter en Adriaan van Dis en poëziebundels van Rutger Kopland en Judith Herzberg. Ook klassieke Russen als Tolstoj en Dostojevski liepen goed. De Fatale Kust van de onlangs overleden Australische kunstcriticus Robert Hughes was een andere hit.

Maarten Muntinga hoopt op een doorstart. „Er zijn enkele partijen zeer geïnteresseerd”, zegt hij. „Rainbow is één van de weinige sterke merken op de Nederlandse boekenmarkt.” In september zou een nieuwe bundel verschijnen van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Dat boek probeert Muntinga nu elders uit te geven.