PVV wil asielzoekers opvangen in Roemenië of Kaapverdië

De PVV wil asielzoekers niet langer in Nederland opvangen, maar doorsturen naar „bijvoorbeeld Roemenië, Kaapverdië of Moldavië”. Zulke externe opvang moet een oplossing bieden voor de overlast die asielzoekers in Nederland geven en kosten besparen. Ook kunnen afgewezen asielzoekers op die manier niet illegaal in Nederland blijven.

Vanmorgen maakten PVV-leider Wilders en Tweede Kamerlid Sietse Fritsma hun plan bekend. De PVV heeft het gebaseerd op het – omstreden – asielbeleid van Australië, waar premier Howard in 2001 bootvluchtelingen op eilanden voor de kust liet opvangen. Het aantal asielaanvragen in Australië daalde vervolgens sterk. Vanwege dat afschrikeffect noemt Fritsma de opvang in een derde land een „goede selectiemethode”. „Asielzoekers die besluiten om dan niet te komen, kunnen in mijn ogen geen echte vluchtelingen zijn.”

Een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het plan „tamelijk absurd”. „Dit gaat tegen alle internationale verdragen in die Nederland heeft ondertekend.” Bijvoorbeeld tegen het vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties, waarin staat dat elk land verplicht is asielzoekers op te vangen, ook in de periode dat die moeten afwachten of ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Fritsma begrijpt de kritiek niet. „Je biedt nog steeds humane opvang, alleen niet in eigen land. Wie recht blijkt te hebben op een verblijfsvergunning, kan gewoon naar Nederland komen.”

Van andere partijen uit de Kamer heeft Fritsma nog geen reacties. En of Roemenië op asielzoekers uit Nederland zit te wachten? „Dat lijkt mij wel, want we betalen er gewoon voor. Dit is een zakelijke overeenkomst.”