PvdA wil berisping Shell om schending mensenrechten in Nigeria

Shell op de hoogte van alke beweging Nigeriaanse politici. - Foto: Flickr/Ryan McFarland

De PvdA vindt dat het kabinet oliemaatschappij Shell moet berispen, omdat die veiligheidstroepen financiert die mogelijk betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.

De sociaaldemocraten noemen het onverantwoord en onacceptabel dat het olieconcern betrokken is bij dergelijke praktijken. De aantijgingen voor de mensenrechtenschendingen komen van de Britse organisatie Platform, die meent dat Shell vele tientallen miljoenen per jaar betaalt aan de Nigeriaanse overheid voor de beveiliging van de olievelden. Binnen die veiligheidstroepen zouden zich leden van de gevreesde kill-and-go-politie bevinden, agenten die de reputatie hebben onschuldige mensen te doden en vervolgens weg te lopen.

De Kamerleden Frans Timmermans en Sjoera Dikkers hebben Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), diens staatssecretaris Ben Knapen (CDA) en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Behalve een gesprek met Shell moeten zij ook de Nigeriaanse overheid op de kwestie aanspreken.

Het Afrikaanse land moet er zorg voor dragen dat de veiligheidstroepen die door Shell worden gefinancierd de mensenrechten beschermen in plaats van schenden, aldus de PvdA.

    • Dirk Wijnand de Jong