Pechtold en Van der Staaij botsen over SGP-vrouwenstandpunt

Alexander Pechtold (D66, links) en Kees van der Staaij (SGP) in debat vanavond. Foto screenshot NOS

D66 is aan het radicaliseren, vindt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij. De partij van Alexander Pechtold dringt hun liberale waarden op aan andere partijen en gaat daarbij voorbij aan de keuzevrijheid van mensen. Dat zei Van der Staaij vandaag tijdens het eerste verkiezingsdebat van de NOS op Nederland 1.

Volgens Van der Staaij zegt Pechtold dat iedereen vrijheid moet hebben, zolang die voldoet aan de opvattingen van D66.

“Maar wee je gebeente als je er anders over denkt.”

Als voorbeeld noemde hij de strijd van D66 tegen het vrouwenstandpunt van zijn partij. Pechtold vindt dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijst.

Ook hekelde Van der Staaij het standpunt van D66 over orgaandonatie. Pechtold wil dat alle Nederlanders automatisch donor zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken. Volgens de SGP’er biedt Pechtold geen ruimte meer voor burgers die twijfelen over orgaandonatie. Hij riep D66 op om hun keuzevrijheid te respecteren en hen niet “opdringerig” tot een keuze te dwingen.

Pechtold deed de kritiek van Van der Staaij af als een “volstrekte karikatuur”. Hij wees erop dat de rechter inmiddels heeft gezegd dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijst. Het kabinet heeft de rechter te respecteren, zei hij. En een ander donorsysteem kan honderden doden per jaar schelen, aldus Pechtold.

    • Niels Posthumus