Ouderwetse vriendenfilm

Hit and Run. Regie: David Palmer en Dax Shepard. Met: Dax Shepard, Kristen Bell. In: 49 bioscopen. **

Komiek Dax Shepard (1975) is in Nederland misschien niet zo bekend onder tieners als in Amerika, waar hij een aantal seizoenen furore maakte door zijn medewerking aan het MTV-programma Punk’d (een mix van Bananasplit en Jackass) en tv-serie Parenthood.

Samen met regisseur David Palmer levert hij nu zijn tweede film af die hij schreef, mee-regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelt. Bovendien castte hij zijn vriendin Kristen Bell (Gossip Girl) als zijn liefje, schreef hij rollen op het lijf van Bradley Cooper (The Hangover) en producent Tom Arnold, die bij wijze van vriendendienst voor nop meededen. Kortom Hit and Run is een ouderwets vriendenproject, rondom een charismatische persoonlijkheid die nog een beetje op zijn echte doorbraak wacht.

Ouderwets is ook het Smokey and the Bandit-achtige verhaal over een vluchtautobestuurder die in Verweggistan een nieuwe identiteit heeft gekregen, maar besluit uit het getuigenbeschermingsprogramma te stappen om zijn vriendin naar Los Angeles te rijden. Dan breekt de hel natuurlijk los, want de ex van zijn vriendin is zo attent om de boeven in L.A. vast in te lichten over zijn komst.

Het resultaat is een misdaadkomedie, met dat lekker lome gevoel dat Amerikaanse, net buiten de grote studio’s geproduceerde films zo goed weten op te roepen. Soms is het grappig. Meestal is het slap.

Alles is natuurlijk alleen maar een groot excuus om auto’s te laten rijden. Een 650 HP Lincoln en een 700 HP Baja buggy bijvoorbeeld. Waarvan het dan leuk is om te weten dat ze uit Shepards eigen garage komen en dat hij daar, net als zijn personage in zijn film, jaren aan heeft gesleuteld.

Dana Linssen

    • Dana Linssen