Ook werkgevers mengen zich in campagne - ‘linkse partijen snappen het niet’

Ondernemers en werknemers mogen niet meer “opgezadeld worden” met belastingverhogingen of andere lastenverzwaringen. Dat schrijft MKB-voorzitter Hans Biesheuvel in een pamflet gericht aan alle lijsttrekkers. Ook VNO-NCW laat van zich horen.

Den Haag : 13 september 2011 Minister Kamp heeft met werkgevers en vakbonden overeenstemming bereikt over het pensioenplan. Hij is de sociale partners op drie punten tegemoetgekomen. FNV-voorzitter Jongerius luisterd naar minister Kamp, omringd door, vlnr: CNV-voorzitter Jaap Smit, MKB-voorzitter Hans Biesheuvel, Bob van der Wal voorzitter MHP en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. foto © Roel Rozenburg MKB-voorzitter Hans Biesheuvel en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes op de voorste rij. Foto NRC / Roel Rozenburg

Ondernemers en werknemers mogen niet meer “opgezadeld worden” met belastingverhogingen of andere lastenverzwaringen. Dat schrijft MKB-voorzitter Hans Biesheuvel in een pamflet (zie hieronder) gericht aan alle lijsttrekkers van de politieke partijen. Laat de overheid in haar eigen vlees snijden, aldus de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf.

Daarnaast roept het MKB het nieuwe kabinet op om “onvoorwaardelijk steun te blijven geven aan de euro.

“Een derde van ons inkomen komt direct uit het buitenland en dat geld wordt hier weer uitgegeven. Dus wij kunnen geen risico’s nemen.”

Wientjes: linkse partijen begrijpen het niet helemaal

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes gaat er in het FD vanuit dat hij na 12 september door moet met een ‘middenkabinet’ waaraan een of meer linkse partijen deelnemen. Volgens hem is de geringe groei van de eerste twee kwartalen te danken aan de export door grote en kleine bedrijven. Zijn kritiek:

“Daarom wind ik me op als ik bij alle linkse partijen lees dat de lasten maar omhoog moeten. De vennootschapsbelasting, de inkomsten- en vermogensbelasting; het jeugdloon moet worden opgetrokken naar het minimumloon; de bijstand moet omhoog. Ik ruik geen crisis in de partijprogramma’s. Ze begrijpen kennelijk onvoldoende dat de export de motor van het bedrijfsleven is.”

De brief (pdf) van MKB aan de lijsttrekkers:

Klik om naar de brief te gaan.Klik om naar de brief te gaan.

    • Marije Willems