Muziek met een diepe bas is niet alleen maar dubstep

‘Dat ene nummer’, ‘Higher Ground’ van TNGHT, kwam zeker vijf keer voorbij in sets van andere dj’s op Lowlands, afgelopen weekend. Zondag treedt de nieuwe act, een samenwerking van producers Hudson Mohawke en Lunice, voor het eerst zelf op in Nederland. Ze produceren live tijdens de eerste editie van het Lockdown festival.

Lockdown richt zich op de ‘bass genres’ binnen de elektronische muziek: dubstep, hip hop, drum ’n bass, grime en alles wat daar tussen zit. Het is een initiatief van Volcmar Lammers, die samen met Lukas Nieuwenhuijsen en Yoeri Boselie (Cinnaman), verantwoordelijk is voor de Colors-avonden in de Amsterdamse club Trouw.

Is er ruimte voor nog een festival in Nederland? Ja, zegt Lammers. „Er zijn natuurlijk heel veel festivals die zich richten op techno en house. Maar op dit gebied is er nog niets.”

En is het genre niet te specifiek? Nee, want muziek met een bas is niet alleen maar dubstep. Veel Londense producers zoals Pearson Sound (Ramadanman) en Loefah, hebben het traditionele dubstepgeluid (diepe wiebelbassen en het accent op de derde tel) uitgezwaaid sinds producer Skrillex, met zijn scheurende elektro het genre overnam. Zij ontwikkelden zich in een andere richting omdat het ‘niet meer harder kon’.

De dj’s die dit nieuwe ‘post dub step’ geluid vertegenwoordigen, zoeken meer melodie, zang of een hiphop-beat. De muziek is toegankelijker en beter dansbaar.

Voor het Lockdown festival komt de fine fleur van deze stroming over uit Engeland. Zo draait zwaargewicht Loefah, oprichter van hét dubstep-label DMZ, een house set. Ook Rammadanman, oprichter van het Hessle Audio draait ‘Baltimore’, de house met een dubstep bas waar het label bekend om is. Ook Mala, net als Loefah lid van het DMZ label, komt met een ander geluid. Zijn nieuwe album Mala in Cuba, doet eerder denken aan de Buena Vista Social Club met een extra bas, dan wat ooit met dubstep wordt geassocieerd. Je hoort de rum en sigaren in de muziek. Op Lockdown draait hij onder de naam Digital Mystikz samen met long time collega Coki de hardere ‘bass sounds’ waar hij bekend mee werd.

Uit Nederland zijn er Presk, winnaar van de Grote Prijs in 2011 en Cinnaman, die furore maakt met zijn mix van hip hop, dubstep en r&b.

Lockdown, 26 augustus, NDSM-werf, Amsterdam, lockdownfestival.nl

    • Rolinde Hoorntje