Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Minstens tien doden bij sektarisch geweld in Libanon

Caption: A man is carried on a stretcher in the Bab al-Tabbaneh neighbourhood of the northern Lebanese city of Tripoli, after he was injured during clashes between pro- and anti-Syrian regime supporters on August 21, 2012. Clashes erupted days after a wave of kidnappings targeting Syrians in Lebanon, in a new sign that violence in neighbouring Syria is exacerbating tensions in the small Mediterranean country. AFP PHOTO/IBRAHIM CHALHOUB
Caption: A man is carried on a stretcher in the Bab al-Tabbaneh neighbourhood of the northern Lebanese city of Tripoli, after he was injured during clashes between pro- and anti-Syrian regime supporters on August 21, 2012. Clashes erupted days after a wave of kidnappings targeting Syrians in Lebanon, in a new sign that violence in neighbouring Syria is exacerbating tensions in the small Mediterranean country. AFP PHOTO/IBRAHIM CHALHOUB Een man wordt weggedragen nadat hij gewond raakte bij sektarisch geweld in de wijk Bab al-Tabbaneh in het Libanese Tripoli. Foto AFP / Ibrahim Chalhoub

Bij gevechten in het Libanese Tripoli tussen sunnitische moslims en Alawieten zijn vannacht zeker tien mensen omgekomen. Inwoners noemden het geweld het ergste sinds het einde van de burgeroorlog in 1990.

Dat schrijft persbureau Reuters. Meer dan honderd mensen raakten al gewond toen gevechten uitbarstten op de sektarische breuklijn tussen de sunnitische wijk Bab al-Tabbaneh en de Alawitische wijk Jebel Mohsen. Het geweld is een weerspiegeling van het Syrische conflict, waar de voornamelijk sunnitische rebellen het opnemen tegen het Alawitische regime van president Bashar al-Assad.

De oorlog in Syrië wordt toenemend ook in Libanon uitgevochten. In juni kwamen al vijftien mensen om bij sektarisch geweld in de twee wijken, zeker tien soldaten van het Libanese leger zijn gewond geraakt bij het voorkomen van verdere escalatie van het conflict.

Vorige week werden meer dan twintig Syriërs ontvoerd door de prominente Al-Moqdad-familie in Libanon (lees hier een uitgebreid profiel van de clan). Onder de gijzelaars van de prominente clan zou zich een officier van het Vrije Syrische Leger (FSA) bevinden. Het zou een vergelding zijn voor de ontvoering van familielid Hassan Salim el-Moqdad door het FSA.