Mindere Allen mag er ook zijn

Pénelope Cruz als prostituée.

To Rome with Love. Regie: Woody Allen. Met: Woody Allen, Pénelope Cruz, Jesse Eisenberg, Roberto Benigni. In: 43 bioscopen.

Woody Allen heeft inmiddels zo’n enorme staat van dienst dat alles wat hij maakt hors concours is. Zelfs als het eens een wat mindere film is, zoals nu To Rome with Love. Dat ligt er vooral aan dat er een hoop overbodig gedoe in het scenario is verwerkt zit over de vraag wie van de personages Rome nu het beste kent. Kom op zeg! Alsof Woody Allen een dergelijke disclaimer nodig heeft. Iedereen weet dat de New Yorker tegenwoordig een soort cinefiele reisleider langs Europese hoofdsteden trekt om films te maken, en dat hij ze nooit beter zal leren kennen dan welke inwoner dan ook. Maar dat sluit niet uit dat hij als buitenstaander behalve met de gebruikelijke ansichtkaartclichés, toch ook weer met een paar rake observaties komt.

Voor To Rome with Love vond hij een voor de hand liggend, maar niet minder toepasselijk alter ego in de Italiaanse komiek Roberto Benigni, die in een van de vier door elkaar gesneden stadsfabels in de film ten prooi valt aan die typisch Italiaanse obsessie met roem en beroemdheid. Ook andere personages zijn Woody Allens in vermomming. Zelf speelt hij er ook eentje: een bejaarde opera-impresario die in de douchezingende toekomstige schoonvader van zijn dochter een nieuw talent meent te hebben ontdekt. En Jesse Eisenberg (The Social Network) speelt met klassieke Allen-neuroses de jonge versie van een architect die zijn jeugd herleeft.

Mikpunt van alle spot is als vanouds de culturele elite. En het is misschien daarom dat To Rome with Love niet goed genoeg werkt. Er is in de eeuwige stad simpelweg zoveel cultuur, dat het helemaal geen elitezaak meer is – en de satire zijn doelwit mist.

    • Dana Linssen