Merkel roemt hervorming Moldavië - dichterbij EU-lidmaatschap

- EDITORS NOTE -- CORRECTING MOLDOVA'S PRIME MINISTER NAME TO VLADIMIR FILAT -- German Chancellor Angela Merkel (L) and Moldova's Prime Minister Vladimir Filat (L) attend their press conference in Chisinau, on August 22, 2012. Merkel is on a visit to Moldova. AFP PHOTO / VADIM DENISOV Angela Merkel op bezoek bij de premier van Moldavië Vladimir Filat. Foto AFP / Vadim Denisov

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag de recente hervormingen van de Moldavische regering geroemd. Volgens Merkel voldoet Moldavië nu aan de eisen die worden gesteld voor reizen binnen Europa zonder visum.

Merkel, die in Moldavië was voor een gesprek met de Moldavische premier Vlad Filat, sprak lovend over de pro-Europese koers die de Moldavische regering voert sinds ze in 2009 aantrad. Ze benadrukte dat het land vooral door moet gaan met het bestrijden van corruptie, terwijl het langzaam dichterbij een mogelijk EU-lidmaatschap komt.

Merkel riep op tot onderhandelingen met Transnistrië, een regio in het oosten van Moldavië. Transnistrië scheidde zich in 1990 af van Moldavië omdat het bang was dat Moldavië hereniging met Roemenië wilde nastreven. Moldavië maakte tot 1940 deel uit van Roemenië. Het is een voormalige Sovjet-republiek die 4,1 miljoen inwoners telt.

    • Niels Posthumus