Lijsttrekkers zwijgen over voorkeuren coalitie - kijk hier het debat terug

Lijsttrekkers in debat eerder vanavond op Nederland 1. Foto screenshot NOS

De meeste lijsttrekkers willen nog niet zeggen met welke partij ze een coalitie willen smeden na de verkiezingen. Dat bleek vanavond aan het eind van het eerste verkiezingsdebat van de NOS op Nederland 1. Alleen Jolande Sap van GroenLinks sprak zich duidelijk uit.

Alexander Pechtold (D66) liet weten geen trek te hebben in een “coalitiespelletje”, toen hem werd gevraagd naar zijn voorkeuren. Het is belangrijker dat er een keer een kabinet komt dat de rit uitzit en knopen durft door te hakken, zei hij. En Sybrand van Haersma Buma (CDA) verklaarde:

“Ik heb de neiging te gaan afhaken bij deze spelronde.”

Voor BUma is de stembusuitslag op 12 september bepalend.

Het ‘grote debat’ over bezuinigingen en economie:

Alleen Sap spreekt onomwonden coalitievoorkeur uit

Diederik Samsom (PvdA) zei dat hij niet van plan is om zich nu al neer te leggen “bij welke einduitslag dan ook”. De verkiezingen gaan over de vraag hoe Nederland uit de crisis komt, verklaarde hij.

Momenteel staan de VVD en SP er het beste voor in de peilingen. Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer (SP) ontbraken echter bij het debat, evenals Geert Wilders (PVV) die in het buitenland zat. Pechtold riep op om geen zendtijd te besteden aan een mogelijke coalitie met de SP of de VVD terwijl de hoofdrolspelers er niet waren.

Alleen Sap (GroenLinks) liet onomwonden weten dat zij met de PvdA en D66 een “progressief blok” wil vormen. Arie Slob (ChristenUnie) liet weten onder voorwaarden zowel met de VVD als de SP te willen samenwerken.

Debat in teken van economische crisis

Het eerste verkiezingsdebat stond verder in het teken van de woningmarkt, de zorg en de economische crisis. PvdA en CDA pleitten er aan het begin van het debat voor om na de verkiezingen snel duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Dat moet de woningmarkt weer op gang brengen.

Meer verdeeldheid ontstond er toen het over de economische crisis ging. Samsom herhaalde dat hij zich niet blind wil staren op de begroting.

“De samenleving gaat over meer. Het gaat over mensen.”

Hij wil vooral de werkgelegenheid op gang brengen. Pechtold hamerde op het belang van hervormingen.

Buma zei voor een streng begrotingsbeleid te zijn.

“Geld dat er niet is, kun je niet blijven uitgeven. We moeten de staatsschuld met zijn allen terugbrengen.”

Sap pleitte voor een beleid waarbij de vervuiler betaalt.

Het ‘kleintjesdebat’met Thieme (PvdD), Van der Staaij (SGP) en Brinkman (DPK) over de crisis:

    • Niels Posthumus