Leger Assad kamt wijken Damascus uit - ’35 mensen gedood’

An image grab taken from a video uploaded on YouTube on August 22, 2012 shows the bodies of unidentified civilians who were allegedly killed during attacks by forces loyal to President Bashar al-Assad in the Qaboon neighbourhood of the Syrian capital Damascus. Syrian forces backed by helicopter gunships and tanks launched a deadly assault on parts of Damascus, activists said, as the regime battles to stamp out rebel resistance in the capital. AFP PHOTO/HO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == Lichamen van vermeende rebellen in Damascus, doodgeschoten door regeringstroepen die de wijken uitkamden. Foto AFP / YouTube

Syrische regeringstroepen hebben vanochtend twee wijken in de hoofdstad Damascus met mortieren bestookt, om vervolgens de buurten binnen te gaan en huis voor huis uit te kammen op oppositiestrijders. Volgens activisten werden minstens 35 veronderstelde rebellen gedood, meldt persbureau AP.

Vanuit de wijken Kafar Soussa en Nahr Eishah werden de afgelopen dagen mortiergranaten op de militaire vliegbasis Mazzeh afgeschoten. Een activist in Kafar Soussa liet via Skype weten dat minstens 22 tanks de wijk waren binnengetrokken, elk gevolgd door ongeveer twintig soldaten te voet.

Volgens de activist Bassam en bronnen van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden Kafar Soussa en Nahr Eishah huis voor huis doorzocht. Andere activisten meldden dat aangetroffen rebellen ter plekke werden doodgeschoten.

Damascus is maar een van de vele fronten waar het regime van president Bashar Assad stand probeert te houden. Er wordt zwaar gevochten om de controle over de noordelijke stad Aleppo, terwijl er ook op kleinere schaal wordt gestreden in zuidelijke, oostelijke en centrale regio’s.

Volgens activisten zijn sinds het begin van de opstand tegen Assad in maart 2011 al meer dan twintigduizend mensen gedood.

    • Niels Posthumus