Kortkolom economie

Winstdaling Heijmans, omzet blijft op peil

Rotterdam. Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste helft van dit jaar 4 miljoen euro winst geboekt. Dat is 20 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet in het eerste half jaar bleef op peil met 1,06 miljard euro (1,08 euro in 2011). Dat heeft het beursgenoteerde bedrijf vanochtend bekendgemaakt. De woningmarkt blijft slecht, volgens Heijmans (8.000 medewerkers). In de eerste zes maanden van dit jaar verkocht het bedrijf 400 huizen. In de eerste helft van 2011 waren dat er 638. De bouwactiviteiten rond wegen en civiele constructies (tunnels, sluizen, pijpleidingen) in zowel Nederland als Duitsland en België zijn stabiel, aldus Heijmans. De orderportefeuille is met 2,2 miljard euro gelijk aan die van vorig jaar. (NRC)

Onderzoek naar kosten van exit uit JSF-project

Rotterdam. De Algemene Rekenkamer gaat onderzoeken wat het kost als Nederland uit de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) stapt. Demissionair minister van Defensie Hillen (CDA) had hierom gevraagd, nadat de Tweede Kamer vorige maand een motie aannam om te stoppen met het JSF-project. Hillen heeft die motie niet uitgevoerd. Nederland heeft tot nu toe circa 1,4 miljard euro uitgegeven aan de JSF en twee testtoestellen gekocht. De eerste daarvan maakte onlangs zijn eerste vlucht. Een definitief besluit over de vervanging van de F-16’s moet nog worden genomen. (NRC)

45 van 146 banen weg in regio Ballast Nedam

Rotterdam. Ballast Nedam schrapt 45 van de 146 banen bij de tak Bouw & Ontwikkeling regio Noordwest in Amsterdam. Het bouwconcern behaalde in de eerste helft van dit jaar evenveel winst (4 miljoen euro) als in dezelfde periode vorig jaar, maar met name de regiobedrijven en vastgoedontwikkeling lijden verlies. (NRC)