Kort nieuws Buitenland

Gelijke rechten voor Duitse homo en hetero

Rotterdam. De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser- Schnarrenberger van de liberale FDP, heeft een voorstel ingediend om het bestaande geregistreerde partnerschap voor homoseksuelen aan te passen. Als andere ministeries akkoord gaan, zullen homo’s dezelfde rechten krijgen als gehuwden. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung. Verwacht wordt dat de christen-democratische coalitiegenoten (CDU en CSU) van de FDP zich tegen het voorstel zullen verzetten, omdat zij het huwelijk exclusief willen behouden voor heterostellen. (NRC)

Talibaan treffen toestel Amerikaanse generaal

Kabul. De Afghaanse Talibaan hebben gisteren bij een raketaanval het vliegtuig getroffen van de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey, die in Afghanistan op bezoek is. Het toestel stond op dat moment op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram, ten noorden van Kabul. Dempsey, voorzitter van de verenigde chefs van staven, lag elders op het complex te slapen en bleef ongedeerd. Twee monteurs raakten licht gewond bij het incident. (AP)

N-Korea plaatst koepel op reactor in aanbouw

Seoul. Uit nieuwe satellietfoto’s blijkt dat Noord-Korea een belangrijke nieuwe stap heeft gezet bij de bouw van een lichtwaterreactor op zijn voornaamste nucleaire complex, Yongbyon. Het bouwwerk is inmiddels voorzien van een koepel, blijkt uit foto’s van 6 augustus. Noord-Korea zegt dat het de reactor nodig heeft om stroom op te wekken maar buitenlandse experts vrezen dat het de reactor zal benutten voor de verrijking van uranium die in atoombommen kunnen worden gebruikt. De koepel had eerder een jaar lang gelegen naast de reactor in aanbouw. (AP)

Mali: video ontvoerde Nederlander duikt op

Dubai. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft gisteren nieuwe videobeelden getoond van drie in Mali ontvoerde westerlingen, onder wie de Nederlander Sjaak Rijke. Zijn lotgenoten zijn de Britse Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm en de Zweed Johan Gustafson. Ze droegen allen een baard, een gewaad en een tulband en leken in goede gezondheid. Ze riepen hun regeringen op te onderhandelen over hun vrijlating. De radicaal-islamitische rebellengroep Ansar ud-Dine ontvoerde hen in november 2011 in Timboektoe. Daarna zijn ze overgedragen aan Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. (AFP)

Johnson-Sirleaf schorst zoon wegens corruptie

Monrovia. De Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf heeft gisteren haar zoon en 45 andere overheidsfunctionarissen geschorst omdat ze verzuimd hebben hun tegoeden op te geven bij de anti-corruptiecommissie. Charles Sirleaf, een van haar drie zonen met een overheidsfunctie, werd geschorst als vicepresident van de centrale bank. Johnson-Sirleaf heeft bij haar eerste inauguratie in 2006 beloofd de strijd tegen corruptie aan te binden. Maar in maart 2011 gaf ze toe dat dit „moeilijker” is dan ze dacht. (Reuters, AFP)

Sri Lanka pakt illegale asielzoekers op

Colombo. De marine van Sri Lanka heeft gisteren 152 mensen aangehouden die op drie vissersboten illegaal het land probeerden te verlaten. De opvarenden, allen afkomstig uit Sri Lanka, wilden naar Australië om daar asiel aan te vragen. Het is illegaal weg te varen uit havens in Sri Lanka zonder douanefaciliteiten. De autoriteiten hebben dit jaar al 1.200 van zulke vluchtelingen, soms ook afkomstig uit India en Pakistan, opgepakt. (AP)