Insiderspanel: kan de PvdA zich nog profileren ten opzichte van de SP?

Nederland, Den Haag, 7-6-2012.Foto Maarten Hartman. Diederik Samsom presenteert PvdA verkiezingsprogramma. Nederland sterker en socialer.
Nederland, Den Haag, 7-6-2012.Foto Maarten Hartman. Diederik Samsom presenteert PvdA verkiezingsprogramma. Nederland sterker en socialer. Foto NRC / Maarten Hartman

Zijn er inhoudelijke thema’s waarop de PvdA zich in deze laatste campagneweken nog kan profileren ten opzichte van de SP, die er in de peilingen veel beter voorstaat? We vragen het aan ons panel van politieke insiders.

Een pool van 46 politieke insiders krijgt tweewekelijks vragen over de campagne. Deze vraag is door 37 van hen beantwoord.

“Er zijn nauwelijks thema’s waarmee de PvdA zich kan onderscheiden van de SP, behalve Europa, maar daar win je geen kiezers mee” - Een politiek wetenschapper

“De VVD wil Nederland kapot bezuinigen. De SP wil de geldpers aanzetten om de problemen in Europa op te lossen en heeft daarbij lak aan alle afspraken. Voor de PvdA blijft het belangrijk om eerlijk te zijn over de situatie” - Oud-strateeg uit de linkerhoek

“Europees realisme, versus internationale isolatie. Solidariteit tussen generaties, versus opkomen voor de 55-plusser. Realistische en ervaren partij, versus een actieclub die per ongeluk machtsfactor dreigt te worden - Een oud-voorlichter uit confessionele hoek

“Stevige aanvallen op Roemers economische kennis in de komende debatten moeten iets kunnen opleveren” - Oud-campagneleider van linkerzijde

De PvdA kan zich op inhoud onderscheiden zeggen 27 van de 37 insiders. Het meest genoemd: Europa. “In het verleden was de PvdA zuinig met de steun voor de Europese integratie, maar wel voorstander. Hét onderscheidende issue tussen PvdA en SP.” Bestuurlijke ervaring is ook een vaak genoemd thema. “De PvdA weet wat het is om compromissen te sluiten en te regeren in economisch mindere tijden. Wat weet de SP daarvan? Niets!” Een ander: “Er valt veel af te dingen op de SP qua soliditeit.” En Samsom is “pienter” zegt een insider. “Zijn kennis en kunde ten opzichte van Roemer gaat het electoraat de komende weken ontdekken.”