Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Hillen voelt dreiging terreur- en cyberaanslagen: niet nóg meer bezuinigen

Afghaanse politiemensen in Kunduz zoals getraind door Nederlandse militairen. Foto AP / Anja Niedringhaus

Hans Hillen vreest dat de veiligheid van Nederland in het geding komt als er nog meer wordt gesneden in de begroting van Defensie. Dat zei de CDA-minister gisteravond in Nieuwsuur. Kiezers willen juist dieper snijden in de krijgsmacht, aldus de actualiteitenrubriek.

Hillen vindt dat er altijd rekening moet worden gehouden met terroristische aanslagen of cyberaanvallen.

“Er is nog ontzettend veel onrust. Je kan niet zeggen dat de wereld veilig is. Als we nog verder teruggaan, zijn we niet meer veilig.”

De minister van Defensie vergeleek de uitgaven van zijn ministerie onder meer met de stijging van de kosten in de zorg. “Alleen de zorgstijging tijdens deze kabinetsperiode is al twee keer mijn hele defensiebegroting. We zijn niet ziek geworden. Die stijging lijkt alsof we in de afgelopen jaren doodziek zijn geworden.”

Hillen schetste een situatie waarin alle Nederlanders een rollator hebben, maar dat het land vervolgens wel bezet wordt. “Dan hebben we niets aan die rollators”, aldus de minister die verder ontkende dat de Joint Strike Fighter een ‘speeltje’ voor hem is. Hillen vindt het niet kunnen dat andere politieke partijen dat woord in de mond nemen, terwijl de toestellen de veiligheid van Nederland moeten waarborgen. Gisteren werd bekend dat de Rekenkamer gaat bekijken wat et kost om uit het JSF-project te stappen.