Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Het is al augustus. Vergeet geen kruidnoten in te slaan!

Het is nog zomer, maar de winterse pepernoten zijn alweer verkrijgbaar. Foto Hollandse Hoogte / Paul van Riel

De run op runderlapjes, shashliks en andere barbecueklappers is nog niet voorbij of de volgende culinaire kaskraker ligt alweer in de schappen: het goedheilige kruidnootje.

Simpel, maar o zo lekker. Een tepelvormig nootje gemaakt van bakmeel, basterdsuiker, melk, boter en speculaaskruiden. Te koop in veelvoud in een zakje. We noemen ze collectief pepernoten, maar het zijn natuurlijk gewoon kruidnoten. En we eten ze normaliter rondom Sinterklaas.

Maar in Groningen is de intocht dit jaar vervroegd begonnen. Ruim drie maanden voor de verjaardag van de bebaarde kindervriend ligt het lekkernij te pronken in de schappen van supermarkt Spar Wielewaalplein. Verscholen tussen het zomerfruit en de handige koelboxen met gratis parasol. Bij wijze van dan.

Kruidnootfanaten

Volgens Willem ten Schure, hoofd van de supermarkt, is het inderdaad wat vroeg voor kruidnoten, de zon schijnt immers nog volop. Maar aangezien de eerste gewillige klanten zich al in juni bij de klantenservice meldden, en de leverancier onlangs groen licht gaf, werd overgegaan tot bestelling. Kruidnoten, sinds gisteren verkrijgbaar! Ten Schure:

“Daarmee zijn wij de eerste in Nederland die nieuwe ladingen kruidnoten verkopen. Net als vorig jaar overigens, al waren we toen zelfs een week eerder.”

Het leeuwendeel van de supermarkten in ons land wacht nog even met het verkopen van het snoepgoed. Week 36 is de planning. Ook moeten we het nog twee weken doen zonder schuimpjes, marsepein, chocolademuntjes, taaitaaipoppen én natuurlijk de taaie pepernoten.

Op Twitter wordt ondanks het zomerse weer met enthousiasme uitgekeken naar de op handen zijnde kruidnotenstortvloed. Want hoe vroeger, vinden sommigen, hoe beter.

Twitter avatar Schrijfsels Liesbeth Rosendaal RT @MarijeSietsma: Kruidnoten gesignaleerd in Groningse supermarkt! Daar kun je natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen, vinden wij.
Twitter avatar ccknars Jeffrey van Geenen De kleffe warme dagen maken ineens niets meer uit, nu ik weet dat de kruidnoten weer te koop zijn. Hallelujah! :)
Twitter avatar mark3fm Mark de Haan Yes! Kruidnoten gesignaleerd in Groningen! :)

Voor wie dan ook het liefst het hele jaar door op kruidnoten knabbelt, volgt hieronder een educatieve cursus kruidnoten maken: