GVB: geen maatregelen na ‘antisemitische’ opmerkingen

Nederland, Amsterdam, 5 augustus 2012 Marnixstraat, straat, straatbeeld, huizen, gevels Foto: Thomas Schlijper Tram van de GVB in de Marnixstraat Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB treft geen maatregelen tegen de medewerkers die ervan beschuldigd worden kwetsende opmerkingen over Anne Frank en het Anne Frank Huis te hebben gemaakt tijdens hun werk.

De betrokken medewerkers ontkennen na meerdere gesprekken dat zij antisemitische uitingen hebben gedaan. Na uitvoerig onderzoek en meerdere bevragingen kan de GVB daarom niet anders dan de zaak afsluiten, schrijft het Amsterdamse vervoersbedrijf op zijn site. GVB:

‘GVB heeft deze meldingen uiterst serieus genomen en benadrukt dat kwetsende uitspraken op geen enkele manier passen bij de normen en waarden die het bedrijf nastreeft. GVB heeft na de meldingen direct een onderzoek ingesteld en de medewerkers van de betreffende trams meerdere malen bevraagd. De medewerkers van de betreffende trams blijven bij hun verklaring dat zij dergelijke uitspraken niet hebben gedaan. Ook distantiëren zij zich nadrukkelijk van de in de media geschetste inhoud. Net als de directie van GVB betreuren zij het zeer dat deze situatie is ontstaan.’

Aan het begin van deze maand ontstond ophef nadat een passagier beweerde dat in de tram zou zijn omgeroepen dat het Anne Frank Huis ‘de plek is waar joden hun geld verdienen’. Een week na het incident werd ook een aanklacht bij de GVB ingediend voor een tweede antisemitisch incident in een tram.

Joods Gemeente wil in dialoog blijven met GVB

In een reactie laat algemeen directeur Bart Schmeink weten dat het bedrijf “respectvolle omgangsvormen hoog in het vaandel” heeft staan. Daarom zal de GVB de komende tijd extra aandacht besteden aan omgangsvormen met mensen met diverse nationaliteiten, geloofsovertuigingen en levensvisies.

De GVB voerde de afgelopen weken uitvoerig met de Joodse gemeente over het vermeende incident bij het Anne Frank-huis. Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse gemeente Amsterdam vindt de uitkomst van het onderzoek van de GVB teleurstellend, maar wil graag de dialoog met het bedrijf voortzetten voor meer bewustwording. Eisenmann:

“Hoewel klagers en de joodse gemeente Amsterdam het onverklaarbaar vinden dat vanuit het GVB geen bevestiging kan worden gegeven dat deze incidenten hebben plaatsgevonden, zijn wij bereid het gesprek met het GVB aan te gaan in de hoop dat gezamenlijk een aanpak kan worden gevonden die moet leiden tot (verdere) bewustwording van de noodzaak tot verdraagzaamheid en fatsoen in de stad.”

    • Hans Klis