Geen strafrechtelijk vervolging politie voor dodelijke filefuik

De ravage op de A2 nadat benzinedieven dit weekend op een bewust veroorzaakte file inreden. Beeld: screenshot NOS
De ravage op de A2 nadat benzinedieven dit weekend op een bewust veroorzaakte file inreden. Beeld: screenshot NOS De ravage op de A2 nadat benzinedieven in oktober op een bewust veroorzaakte file inreden. Beeld: screenshot NOS

De politie wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor het creëren van een filefuik op de A2 in oktober 2011 waarbij een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam.

Dat bepaalde het Openbaar Ministerie in Utrecht vandaag op basis van een onderzoek van de Rijksrecherche, meldt persbureau Novum. Wel vindt justitie de genomen beslissingen van de politie onjuist.

De politieambtenaar die vanuit de meldkamer opdracht gaf tot het creëren van de file om een 49-jarige benzinedief te stoppen, kon niet terugvallen op landelijke of regionale regelgeving of beleid op dit punt, omdat die niet bestaat. Daarom is strafrechtelijke vervolging volgens de officier van justitie niet op zijn plaats. Ook de agenten die de file daadwerkelijk veroorzaakten en meededen aan de achtervolging worden niet vervolgd. Zij voerden slechts een opdracht uit, zo oordeelt justitie.

Wel had de politieambtenaar onder de omstandigheden niet moeten beslissen tot de opdracht van de file. De benzinedief had eerder tegen auto’s gebotst en stoptekens genegeerd. Het risico voor de verkeersveiligheid had zwaarder moeten wegen dan de aanhouding, vindt justitie. Bovendien stond er een politiehelikopter klaar, waar de politie gebruik van had kunnen maken.

Ondanks een discussie over achtervolging en het opwerpen van roadblocks de afgelopen jaren bestaat hierover geen regelgeving, blijkt uit het onderzoek. Het OM in Utrecht vindt dat hier snel landelijk beleid over moet komen en heeft de Raad van Korpschefs hierover geïnformeerd. De betrokkenen zijn op de hoogte gebracht van de beslissing van justitie.

De 49-jarige man ging er op 22 oktober vandoor zonder te betalen nadat hij getankt had. Agenten volgden de dief, die tijdens de achtervolging politieauto’s sneed. Toen de filefuik was gecreëerd, reed de dief op de auto’s in, waardoor de 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam. Het inzetten van de filefuik met dodelijke afloop veroorzaakte veel kritiek.