Geen gezeik, iedereen rijk - Buma ziet de humor wel in van campagneretoriek Rutte

“Een partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne.” Zo introduceerden Kees van Kooten en Wim de Bie Premier eind jaren 70 de Tegenpartij. Vanochtend trekt Sybrand van Haersma Buma de vergelijking tussen deze ‘vrije jongens’ en Mark Ruttes plan tot lastenverlichting.

Jacobse en Van Es van de Tegenpartij. Motto: geen gezeik, iedereen rijk. Jacobse en Van Es van de Tegenpartij. Motto: geen gezeik, iedereen rijk.

“Een partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne.” Zo introduceerden Kees van Kooten en Wim de Bie Premier eind jaren 70 de Tegenpartij. Vanochtend trekt Sybrand van Haersma Buma de vergelijking tussen deze ‘vrije jongens’ en Mark Ruttes plan tot lastenverlichting.

Vanochtend hield de premier in de Telegraaf zijn pleidooi voor belastingverlaging voor mensen met een baan. De lijsttrekker van het CDA, blijkbaar niet gespeend van wat gevoel voor humor, deed dit opgelaten ballonnetje blijkbaar denken aan de gevleugelde politici F. Jacobse en Tedje van Es:

“In de zwaarste crisis sinds mensenheugenis belooft de premier iedereen duizend euro. De tijden van Koot en Bie herleven: geen gezeik, iedereen rijk” - Sybrand van Haersma Buma.

Het CPB mag het goede antwoord geven

Volgens Buma is het de vraag wie de rekening van Rutte gaat betalen. Dat zal volgens hem maandag blijken, als het Centraal Planbureau de doorrekening van de meeste verkiezingsprogramma’s presenteert. En van Kooten en De Bie gaan we naar Sinterklaas:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold “Zie ginds komt de stoomboot…” #gratisgeld Rutte wil lastenverlichting vanaf 2014 http://t.co/3PF96Lu2
Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Sinterklaas is vroeg dit jaar! #belastingverlaging #Rutte

Ook PvdA-leider Diederik Samsom is niet te spreken over het voorstel, waarmee Rutte zich voor het eerst in de verkiezingscampagne mengde. “Nederland zit niet te wachten op loze verkiezingsbeloftes, maar op een geloofwaardige uitweg uit de crisis. Dat begint met het aanpakken van de werkloosheid”, zegt Samsom.

“U bent direct, doch live, verbonden met onze studio De Haag.” Legendarische eerste uitzending van de Tegenpartij:

    • Jules Seegers