Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Deur open voor uitstel Griekenland - volgende EU-rapport bepalend

Greek prime minister Antonis Samaras (L) talks with Eurogroup chief Jean-Claude Juncker at the entrance to his office in Athens on August 22, 2012. Jean-Claude Juncker said Wednesday that he was "totally opposed" to Greece being forced out of the 17-nation bloc. Juncker added that the Greek government's "priority number one is the consolidation of the public finances, (along with) a robust and credible strategy for closing the mid term gap" in its debt-laden accounts..AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Greek prime minister Antonis Samaras (L) talks with Eurogroup chief Jean-Claude Juncker at the entrance to his office in Athens on August 22, 2012. Jean-Claude Juncker said Wednesday that he was "totally opposed" to Greece being forced out of the 17-nation bloc. Juncker added that the Greek government's "priority number one is the consolidation of the public finances, (along with) a robust and credible strategy for closing the mid term gap" in its debt-laden accounts..AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI De Griekse premier Antonis Samaras (links) en de voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker vandaag in Athene. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Het volgende rapport van de internationale inspecteurs in Griekenland zal bepalen of Athene meer tijd krijgt om bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Dat heeft voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker vandaag gezegd.

De Griekse premier Antonis Samaras vroeg eerder vandaag om meer tijd voor Griekenland. De inspecteurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds keren volgende maand terug naar Athene.

Aan de vooravond van zijn bezoeken aan Berlijn en Parijs had de Griekse premier premier ook al in de Duitse krant Bild gevraagd om enige concessies van de Europese Unie om zijn land binnen de eurozone te houden.

Ook in de Duitse krant vroeg Samaras om meer tijd voor de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor noodsteun ter waarde van 240 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Hij zei in Bild:

“We willen geen extra geld. Alles wat we willen, is een beetje meer ademruimte, om de economie snel aan te jagen en de overheidsinkomsten te verhogen.”

Het zou gaan om een periode van twee jaar. De saneringen zou dan in 2016 in plaats van in 2014 moeten zijn afgerond. Het verzoek, dat al langer de ronde doet, roept met name in Duitsland veel verzet op. Maar Samaras benadrukte in Bild gisteren dat meer tijd niet automatisch meer geld betekent.